ι Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποίησαν την πρώτη νύχτα του συνεδρίου τους για να εξαπολύσουν μια ζοφερή προειδοποίηση για το μέλλον της Αμερικής, ισχυριζόμενοι ότι η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μοναδικός τρόπος να σωθεί η χώρα από το να πέσει στα νύχια του σοσιαλισμού, της οικονομικής καταστροφής, της βίας και της αναρχίας. Το θέμα της βραδιάς μπορεί να ήταν «γη της επαγγελίας», όμως οι ομιλίες διαμόρφωσαν μια εικόνα Αποκάλυψης για τα όσα διακυβεύονται στις εκλογές του Νοεμβρίου (μέσα από ένα πλήθος λανθασμένων ισχυρισμών).

«Θα σας αφοπλίσουν, θα αδειάσουν τις φυλακές, θα σας κλειδώσουν στα σπίτια σας και θα καλέσουν συμμορίες να ζουν δίπλα σας» ανέφερε ο βουλευτής Ματ Γκετζ, κάνοντας λόγο για «ταινία τρόμου» εάν εκλεγούν οι Δημοκρατικοί. «Οι ίδιες σοσιαλιστικές πολιτικές που κατέστρεψαν μέρη όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα δεν πρέπει να ριζώσουν στις πόλεις και στα σχολεία μας» τόνισε η σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, σύντροφος του γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, σε έναν εμπρηστικό λόγο που όμως έγινε σε άδειο δωμάτιο και μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Ο μεγαλύτερος γιος του αμερικανού προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ (σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της οικογένειας, ετοιμάζεται ήδη να μπει στην πολιτική, ελπίζοντας ότι θα διεκδικήσει κάποια στιγμή και αυτός τον Λευκό Οίκο), θυμήθηκε τα λόγια του πατέρα του για τον «βάλτο της Ουάσιγκτον». Αποκάλεσε τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν «τέρας του Λοχ Νες του βάλτου», καθώς βρίσκεται στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας εδώ και δεκαετίες. «Είχε πολλές ευκαιρίες ως γερουσιαστής και αντιπρόεδρος να σταματήσει την Κίνα ή να υποστηρίξει εμπορικές συμφωνίες που είναι ωφέλιμες για την εργατική τάξη αλλά δεν το έκανε» ανέφερε. «Είναι το τέρας της λίμνης, βρίσκεται εκεί εδώ και μισόν αιώνα. Βγάζει το κεφάλι του πού και πού για να διεκδικήσει την προεδρία και μετά εξαφανίζεται πάλι, χωρίς να κάνει τίποτα άλλο ενδιάμεσα».

Τόσο ο γιος Τραμπ όσο και η σύντροφός του τόνισαν πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αγκαλιάσει τα πιο ακραία στοιχεία της Αριστεράς και «θα υποδουλώσουν τους Αμερικανούς στην ιδεολογία τους σε σημείο που πλέον η χώρα δεν θα αναγνωρίζει τον εαυτό της». Αυτή η αναφορά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Μπάιντεν θεωρείται μετριοπαθής και την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο των Δημοκρατικών εμφανίστηκαν πολλά πρώην στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς αυτόν.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το ζεύγος Μαρκ και Πατρίσια Μακλόσκι, από το Σεντ Λούις, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή απείλησαν με όπλα τους ειρηνικούς διαδηλωτές του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν», που περνούσαν έξω από το σπίτι τους. Στην ομιλία τους κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι «προστατεύουν εγκληματίες εις βάρος τίμιων πολιτών» και ότι «προσπαθούν να διαλύσουν τα προάστια».

Το εκλογικό επιτελείο του Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το συνέδριο θα αφορά την ελπίδα και το φως, όμως «οι περισσότερες ομιλίες μέχρι στιγμής βασίζονται στην τρομολαγνεία», σχολίασε βετεράνος του κόμματος στην εφημερίδα «Guardian».

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ εμφανίστηκε χθες προκειμένου να μιλήσει για τις γυναίκες, λίγο πριν από την ομιλία της στο συνέδριο. Θέλοντας να διασκεδάσει τις κατηγορίες εναντίον του συζύγου της για απρεπή συμπεριφορά προς πολλές γυναίκες, η Μελάνια ισχυρίστηκε ότι από τότε που ξεκίνησε η θητεία του Τραμπ «πήρε ιστορικά μέτρα για να ενισχύσει τις γυναίκες στις ΗΠΑ – και σε όλον τον κόσμο». Με τους ειδικούς να εντοπίζουν πως οι γυναίκες ψηφοφόροι που ζουν στα προάστια είναι μια ομάδα στην οποία ο Τραμπ έχει χαμηλή δημοφιλία, η Μελάνια αναλαμβάνει ρόλο γέφυρας. Βέβαια την προηγούμενη φορά που είχε μιλήσει στο Ρεπουμπλικανικό συνέδριο, το 2016, κατηγορήθηκε ότι είχε αντιγράψει την ομιλία της Μισέλ Ομπάμα το 2008.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι αλλεπάλληλοι ψευδείς ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ και των συμβούλων του έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνησή τους. Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Axios περισσότερο από το ¼ των Αμερικανών (28%) δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν από τους δύο υποψηφίους για το θέμα του κορωνοϊού. Ο Τζο Μπάιντεν πάντως δείχνει πιο αξιόπιστος (46%) από τον Ντόναλντ Τραμπ (31%). Το 22% δηλώνει πως γνωρίζει κάποιον που πέθανε από τον κορωνοϊό, όμως τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα μεταξύ των μαύρων (39%) και των ισπανόφωνων (31%) απ’ ό,τι μεταξύ των λευκών (18%) Αμερικανών. Το 68% φορά μάσκα συνέχεια όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, ενώ το 80% των γονέων ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα αρρωστήσουν εάν επιστρέψουν στο σχολείο.