Σήμα κινδύνου εκπέμπει το λιανικό εμπόριο καθώς λίγες ημέρες πριν από την αυλαία των θερινών εκπτώσεων στις 31 Αυγούστου τα μηνύματα από τον εμπορικό κόσμο είναι δυσοίωνα.

Μόνη ελπίδα, όπως λένε, για αύξηση – έστω και πρόσκαιρη -, της κίνησης στην αγορά είναι η έναρξη της σχολικής περιόδου και οι αγορές που παραδοσιακά κάνουν οι οικογένειες για τους μαθητές τόσο σε σχολικά (βιβλία, χαρτικά ύλη, τσάντες) όσο και σε αθλητικά είδη και είδη ένδυσης και υπόδησης. Ωστόσο ακόμα και αυτή η αναμενομένη κίνηση δεν θεωρούν οι έμποροι ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός καταστροφικού για το λιανεμπόριο εξαμήνου, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις η απώλεια στον τζίρο αναμένεται να ξεπεράσει σε σχέση με πέρυσι το 50% για τις περισσότερες επιχειρήσεις με τον συνολικό τζίρο των φετινών θερινών εκπτώσεων να αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου, ίσως και χαμηλότερα των 6 δισ. ευρώ.

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής και άλλων πόλεων της χώρας τόσο σε μικρά όσο και μεγάλα καταστήματα έγινε σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και αναιμική την εσωτερική κατανάλωση, καθώς το εισόδημα μεγάλου μέρους των εργαζομένων περιορίστηκε στο επίδομα ειδικού σκοπού που σήμερα είναι στα 534 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, ο στόχος των ανθρώπων της αγοράς για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιοριστεί η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο 12% και των απωλειών κερδών στο 39%.

Την ίδια ώρα σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος ζητεί από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν το λουκέτο, καθώς, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, 50.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά το επόμενο τρίμηνο, ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ασχημος Ιούλιος

Πάντως με βάση έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση – οι μικρότερες επιχειρήσεις μάλιστα δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η άσχημη σεζόν για τους εμπόρους έχει κινητοποιήσει τους φορείς του εμπορίου, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) διά του πρόεδρου του Σταύρου Καφούνη ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άμεσες παρεμβάσεις, ώστε μεγάλο μέρος καθ’ όλα υγειών υπό φυσιολογικές συνθήκες επιχειρήσεων να μη βρεθεί άδικα να βάζει λουκέτο, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό στον παραγωγικό ιστό της χώρας, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απώλεια σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ.

Πρόσθετα μέτρα

Στα μέτρα που επεσήμανε είναι μεταξύ άλλων: η άμεση νομοθέτηση νέας ρύθμισης που να περιλαμβάνει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη μετάθεση αυτών των υποχρεώσεων σε διάστημα που θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία. Επίσης τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των ενοικίων ως το τέλος του έτους για όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί αποδεδειγμένα μεγάλη πτώση τζίρου και επιπροσθέτως την παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε εθελοντικές μειώσεις των μισθωμάτων κατά τα πρότυπα της κοινής πρότασης ΕΣΑ και ΠΟΜΙΔΑ, η οποία κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, την ενίσχυση με περισσότερα κονδύλια της επιστρεπτέας προκαταβολής ως του μόνου πραγματικού εργαλείου παροχής ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητώντας να πριμοδοτηθούν αυτές με τη μεγαλύτερη πτώση τζίρου, περιλαμβανομένου ακόμη και του Αυγούστου, αλλά και με παράλληλη πριμοδότηση όσων δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.