Η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη, που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά, ενεργοποιήθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με την Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση, η οποία είναι δωρεάν, των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

«Μάχη» με τις φλόγες για δεύτερη μέρα

Την ίδια στιγμή, σκληρή μάχη δίνουν για δεύτερη ημέρα πυροσβέστες, αλλά και κάτοικοι στην Ανατολική Μάνη, προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο διάσπαρτες εστίες συνεχίζουν να καίνε μέσα στη δασική έκταση, στην περιοχή Λαγκαδά.

Στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν πέσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, τόσο επίγειες, όσο και εναέριες, με 12 αεροσκάφη και ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις από τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 175 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 47 οχήματα, 8 Ε/Π, και 2 Α/Φ, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.

Απειλήθηκαν οικισμοί, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν

Οι φλόγες έφτασαν να απειλήσουν κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πέντε οικισμοί.

Οι πύρινες γλώσσες έφθασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών στην Δροσοπηγή, με ένα ακατοίκητο σπίτι να παραδίδεται στην μανία της φωτιάς.

Σκληρή μάχη έδωσαν κάτοικοι και πυροσβέστες για να συγκρατήσουν την πύρινη λαίλαπα ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της υπεράνθρωπης προσπάθειας.

Χιλιάδες στρέμματα καταστράφηκαν

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη αποτίμηση της καταστροφής, εκτιμάται ότι το πύρινο μέτωπο «κατάπιε» τουλάχιστον 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Mιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, σημείωσε πως «δυστυχώς έχει καεί μεγάλη δασική έκταση και περιουσίες, κάτι που θα καταγραφεί σε δεύτερη φάση, αλλά το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα».

Αναφέρθηκε στην σωστή διαχείριση και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης από εθελοντές, δήμο, Πυροσβεστική. Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε και προειδοποίηση μέσω του 112, προκειμένου όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Η κ. Δρακουλάκου επισήμανε πως «είναι η τρίτη φορά που έχουμε μέσα σε 15 μέρες φωτιά στη Μάνη».

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη ξέσπασε λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου σε δασική έκταση και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε, ενώ εκκενώθηκαν 5 οικισμοί (Σκαμνάκι, Νεοχώρι, Βάχος, Γέρμα και Δροσοπηγή) από χθες για προληπτικούς λόγους.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, μιλούν για εμπρησμό.

Κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στη Μάνη προκειμένου να ερευνήσει εάν ισχύουν οι καταγγελίες.