Την ετοιμότητα του κράτους, να συνδράμει τους ασφαλισμένους, καταβάλλοντας μέρος του κόστους του εμβολίου για τον κοροναϊό, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «Εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός συμπλήρωσε πως πως είναι πλέον καθαρά κυβερνητική απόφαση εάν θα καλυφθεί πλήρως το κόστος του εμβολίου από το δημόσιο.

«Τα λεφτά πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχουν», είπε, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισεκ. ευρώ το Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM)

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο για νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, ο υπουργός επανέλαβε πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κινείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων». Και υπενθύμισε τις αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και συντελεστών φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «παρένθεση», η οποία, όπως είπε, έχει ανοίξει εξαιτίας της πανδημίας, με την οικονομική πολιτική να εστιάζεται σε αύξηση των δαπανών, και πρόσθεσε ότι «όταν κλείσει θα επιστρέψουμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Οσον αφορά στο χρόνο εξόφλησης των αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το εντεκάμηνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα καταβληθούν «το συντομότερο δυνατό, αφού προσδιοριστεί η περίμετρος», παραπέμποντας σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση εάν το υπουργείο θα αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου  για να καταβάλλει από κοινού σε συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα αναδρομικά, ή θα προχωρήσει σε πληρωμές σε δυο φάσεις.

Για τον τουρισμό δήλωσε ότι αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ με τις πρώτες εκτιμήσεις της για το β’ εξάμηνο κι αν χρειαστεί θα γίνει αναθεώρηση.  «Όλα είναι στο τραπέζι ώστε να πάρουμε τις βέλτιστες επιλογές χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά διαθέσιμα της χώρας», είπε.