Σε ακόμη μια καταγγελία για την γύμνια του συστήματος υγείας απέναντι στον κοροναϊό, προχωρά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η Χαλκιδική δεν είχε προετοιμαστεί για να υποδεχθεί τουρίστες. Ενδεικτικό είναι ότι  δεν αξιοποιείται ο μοριακός αναλυτής ανίχνευσης του κοροναϊού,  που υπάρχει μεν στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής, αλλά στην… αποθήκη, καθώς είναι κλεισμένος στα κουτιά του, εδώ κι ένα μήνα. Τα δείγματα στέλνονται στη Θεσσαλονίκη, και τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από τουλάχιστον δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο θετικά περιστατικά να «αλωνίζουν», μέχρι να μάθουν ότι νοσούν.

«Απροετοίμαστο το σύστημα Υγείας»

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, δεν υπήρξε «καμία προετοιμασία του συστήματος Υγείας στη Χαλκιδική, για να υποδεχθεί επισκέπτες και τουρίστες από βαλκανικές και άλλες επιβαρυμένες χώρες.

Τα δείγματα που λαμβάνουν τα στέλνουν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και κάνουν δύο ημέρες να βγουν. Εάν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο κάνουν τέσσερις ημέρες.Θετικα περιστατικά ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα αλωνίζουν την Χαλκιδική για ημέρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα και μετα τίθενται σε περιορισμό.

Το Νοσοκομείο έχει στις αποθήκες του απο δωρεά μοριακό αναλυτή ανίχνευσης του κοροναϊού αλλά ένα μήνα είναι μέσα στα κουτιά του. Δεν λειτουργεί. Δεν αξιοποιείται μοριακός αναλυτής σε μια επιβαρυμένη περιοχή. Και μετά μιλάνε για προετοιμασία.

Το Νοσοκομείο έχει αναπτύξει μια κλινική δέκα κλινών για διεγνωσμένα και ύποπτα κρούσματα μαζί σε ξεχωριστά δωμάτια. Όταν τα δείγματα κάνουν και τεσσερις ημέρες να βγουν είναι επικίνδυνο για διασπορά του ιού στα αρνητικά ύποπτα κρούσματα. Σήμερα νοσηλεύονται 6 θετικά περιστατικά», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Δεν λαμβάνουν δείγματα στα Κέντρα Υγείας

Ο κ. Γιαννάκος, παραθέτοντας και το παραπάνω σχετικό έγγραφο, καταγγέλλει επίσης, ότι στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής, δεν λαμβάνονται δείγματα κοροναϊού, καθώς το προσωπικό δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση. Η σχετική εντολή για την εκπαίδευση του προσωπικού είχε δοθεί στις 24 Ιουλίου, όμως η εκπαίδευση ξεκίνησε αυτές τις ημέρες.

«Στα Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν δείγματα όταν τελειώσει το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και διερωτάται : «Πώς θα εντοπιστούν περιστατικά ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα;».

75 υγειονομικοί με κοροναϊό

Ο κ. Γιαννάκος,  στηλιτεύει εκ νέου το γεγονός ότι υγειονομικοί υπάλληλοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό συνεχίζουν να εργάζονται έως την ώρα έκδοσης των αποτελεσμάτων του τεστ.

Συνολικά οι νοσούντες εργαζόμενοι υγειονομικοί τον Αύγουστο είναι 75, εκ των οποίων οι 50 είναι ασυμπτωματικοί, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι «δουλεύουν δυο ημέρες έως ότου βγει το αποτέλεσμα».