Στην Κύπρο θα μεταβεί την Τρίτη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Στις 11.30 το πρωί ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην Προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

Υπενθυμίζεται πως στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κλιμακούμενη η τουρκική παραβατικότητα

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του Oruc Reis και των προκλήσεων της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα παράλληλες κινήσεις έχει θερμάνει το μέτωπο των προκλήσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, που αγόρασε προ μηνών, ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σελεύκεια της Αττάλειας, απέναντι από την Κύπρο.

Μέχρι το 2015 το πλοίο επιχειρούσε για λογαριασμό της εταιρείας Petrobras της Βραζιλίας και ονομαζόταν «Sertao», όνομα με το οποίο εντοπίζεται στο marinetraffic.

Σύμφωνα με παλαιότερο tweet του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το πλωτό γεωτρύπανο έχει ικανότητα γεώτρησης σε βάθος 11.400 μέτρων.

Το «Κανουνί» σημαίνει «Νομοθέτης» και είναι το προσωνύμιο του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Και τα τρία τουρκικά γεωτρύπανα, μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» φέρουν ονόματα σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- θα γίνει η προετοιμασία για τον απόπλου προς την Ανατολική Μεσόγειο.