Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Εύβοιας καθώς μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να καταγράψουν τις καταστροφές της φονικής κακοκαιρίας.

Οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και δεκάδες άστεγους άφησε πίσω της η θεομηνία που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου και σκόρπισε τον πανικό μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα ορμητικά νερά σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν ολόκληρες περιοχές και να βυθιστεί στο πένθος μεγάλο κομμάτι της Εύβοιας.

Ο τραγικός απολογισμός της «Θάλειας» ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον εντοπισμό του όγδοου νεκρού στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου.

Η κακοκαιρία άφησε 3.000 πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ κατεστραμμένα αυτοκίνητα, οδικές αρτηρίες και επαγγελματικοί χώροι συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής.

Ενενήντα επτά διασώσεις με επίγεια μέσα και ελικόπτερα πραγματοποιήθηκαν από την Πυροσβεστική και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό.

Στο σκοτάδι πληγείσες περιοχές

Ακόμα και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κάποιες περιοχές της Εύβοιας δεν είχαν ρεύμα και νερό με τον κρατικό μηχανισμό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να αποκαταστήσει τις τεράστιες βλάβες.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μετά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συνεργείων του και την επιτυχή επανηλεκτροδότηση όλων των κεντρικών γραμμών του αστικού ιστού στις πληγείσες επανηλεκτροδοτήθηκε η πλειοψηφία των πελατών στις περιοχές Αμάρυνθος, Ν. Αρτάκη, Μύτικο και Σχηματάρι. Επιπλέον αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο δίκτυο στην Καμαρίτσα, Πολιτικά, Κακοπέρατο, Ψαχνά, Βασιλικό και Ερέτρια.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση εννέα υποσταθμών στην περιοχή του Βασιλικού, καθώς και την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο δίκτυο που ηλεκτροδοτεί τα χωριά Θεολόγος, Μίστρος, Γέροντας, Πούρνος, Σκουντέρι και Μαυρόπουλο.

Εισαγγελική παρέμβαση για την τραγωδία

Για την τραγωδία στην Εύβοια διέταξε έρευνα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στον θάνατο οχτώ πολιτών.

Η έρευνα αφορά τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης αδικημάτων ακόμα και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για την φονική πλημμύρα θα «τρέξουν» δύο παράλληλες έρευνες. Η μία από την Πυροσβεστική, για παραλείψεις και λάθη στον χειρισμό του φαινομένου και μια από τον αρμόδιο πταισματοδίκη, για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, δόθηκε στον αρμόδιο πταισματοδίκη Χαλκίδας, με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Στην έρευνα αναμένεται να συνδράμει και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα-μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Σύμφωνα πάντα με την παραγγελία Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα επισκεφθεί αύριο τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία, συνοδευόμενος από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας.

Μητσοτάκης: Δίπλα σε αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους

Τις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας επισκέφτηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

O Πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Μετά την αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και τη συνάντηση με κατοίκους και διασώστες τόνισε ότι «η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα συμπαρασταθεί σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους -είτε μιλάμε για νοικοκυριά, είτε μιλάμε για επιχειρήσεις- μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από την Εύβοια ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα διατεθούν ταχύτατα από το εθνικό αποθεματικό, ειδικά σε περιπτώσεις πολιτών που έχασαν το βιός τους λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη, από κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πλημμυροπαθείς περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα παρασχεθεί επίσης σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

«Θα ζητήσω παρουσία και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους», είπε ο Πρωθυπουργός.

Άμεσα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες

Σε συνέχεια της σύσκεψης που έγινε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό και τους Δημάρχους Χαλκιδέων κυρία Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων κ. Γιώργο Ψαθά, όπου αποφασίσθηκαν τα εξής μέτρα στήριξης:

  • Για το Δήμο Χαλκιδέων έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης μεγάλων περιοχών του Δήμου καθώς και για μια πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.
  • Για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε τη δέσμευση προς τον Περιφερειάρχη και τις δύο δημοτικές αρχές για γρήγορη ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ύδρευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.