Στα Ψαχνά Ευβοίας οι κάτοικοι προσπαθούν να επαναφέρουν την περιοχή τους σε βιώσιμη κατάσταση, κάνοντας ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν οι ίδιοι και ο τόπος τους στην κανονικότητα.

Λίγο νωρίτερα συνεργείου του Δήμου έφερε μπουκάλια με νερό, καθώς στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με την υδροδότηση.

Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, πέρυσι το καλοκαίρι τέτοια εποχή σημειώθηκαν πυρκαγιές στα βουνά γύρω από τις περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Σε όλο το χωριό ανάμεσα στα κλαδιά, τη λάσπη, και τους κορμούς δέντρων υπάρχουν καρέκλες και ψυγεία.

«Καταστραφήκαμε. Το νερό έπαιρνε τα αυτοκίνητα σαν παιχνίδια. Η αποθήκη, η πολυκατοικία που μένω, τελείωσε. Το ποτάμι βγήκε όλο έξω. Δέκα το βράδυ δεν υπήρχε νερό στο ποτάμι. Σε μία ώρα έγινε όλο αυτό. Είναι η δεύτερη φορά, πριν δέκα χρόνια είχε ξαναγίνει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Το αυτοκίνητό μου κολυμπούσε, το έδεσα και δεν το πήρε ο χείμαρρος. Τα άλλα τα πήρε. Κρασιά, λάδια, πετρέλαια, έφυγαν από την αποθήκη όλα. Όλο το χωριό μυρίζει πετρέλαιο καθώς καταστράφηκαν όλοι οι λέβητες. 200 κιλά λάδι βγήκαν στο δρόμο. Το αυτοκίνητο σκέφτομαι τι θα γίνει. Παίρνω την ασφάλεια και μου λέει ότι δεν έχω κάλυψη», είπε απεγνωσμένος μιλώντας στην κάμερα του MEGA κάτοικος της περιοχής, βουτηγμένος μες στη λάσπη.

Επτά νεκροί και ανυπολόγιστες καταστροφές στην Εύβοια

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε και ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

«Ήταν τόσο έντονη η κακοκαιρία, που πιθανόν εκεί να οφείλεται το κακό. Από την πρώτη στιγμή και εγώ και ο κ. αντιπεριφερειάρχης, ήμασταν σε εγρήγορση. Όταν εκδηλώθηκε το πλημμυρικό φαινόμενο, είχε γίνει προσπάθεια των κατοίκων που έμεναν στις παραποτάμιες κατοικίες να φύγουν, τους ενημερώσαμε και έφυγαν. Δεν είναι στα ποτάμια που εκδηλώθηκε το φαινόμενο. Είχαν σχηματιστεί δεκάδες χείμαρροι, με ιδιαίτερη ορμή, σε όλο το μήκος και το φάσμα του δήμου. Οι ζημιές σε κατοικίες είναι κυρίως στα Ψαχνά και στα Πολιτικά. Αλλά σε όλο το φάσμα του δήμου υπάρχουν τεράστιες ζημιές», ανέφερε ο κ. Ψαθάς.

«Δεν είχαν ληφθεί μέτρα μετά τις πυρκαγιές. Μία αιτία για το κακό είναι αυτή. Είχαν γίνει διαγωνισμοί, κάπου μπλόκαραν οι διαδικασίες», πρόσθεσε ο ίδιος.