Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ

Η υποβολή των αιτήσεων προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του ΕΝΦΙΑ.

Ο τρίτος κύκλος θα αφορά και σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Δηλαδή σε εποχικά καταλύματα, σε δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου και θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1 στο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Από  τον πρώτο και δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ. Ο τρίτος κύκλος, ύψους λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ώστε η ρευστότητα των επιχειρήσεων να ενισχυθεί συνολικά, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με 3 δισ. ευρώ.

Επιδότηση δανείου

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κοροναϊό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μέσα σε 5 ημέρες, υπέβαλλαν αιτήσεις 20.366 δανειολήπτες, όταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ωφεληθεί 6-7 χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε 13 μήνες.

Ερωτηθείς για το κυβερνητικό πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι η υλοποίηση του σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκίνησε και νωρίτερα από ότι είχε εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων θα υλοποιηθεί στο σύνολο του αλλά με κάποια καθυστέρηση που οφείλεται στην παρένθεση που άνοιξε η πανδημία του κοροναϊού και σίγουρα η υλοποίηση τους θα ξεκινήσει από το 2021 και μετά.

Ερωτηθείς για τα αποθεματικά της κυβέρνησης, είπε ότι «παραλάβαμε 37,5 δισ. και αυτή τη στιγμή έχουμε 33,7 παρά τα τεράστια ποσά που διαθέσαμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον κοροναϊό».

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφείλεται στο γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές περίπου 8 δις με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.