Μεταξύ των… αναπάντεχων ωφελημένων από τα πακέτα στήριξης των ΗΠΑ ανήκουν και τα κέντρα εναντίον των εκτρώσεων, τα οποία έλαβαν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια – και πιθανώς περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια – με τη μορφή χαριστικών ομοσπονδιακών δανείων. Το πρόγραμμα μέσω του οποίου έλαβαν τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση αποκαλείται «πρόγραμμα προστασίας μισθών» (PPP).

Το πρόγραμμα προσφέρει ρευστότητα στους εργοδότες προκειμένου να μην αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις, καθώς τα lockdown ελαχιστοποιούν τα έσοδα των επιχειρήσεων. Στις ΗΠΑ, οργανισμοί που συνδέονται με τη θρησκεία μπόρεσαν επίσης να καταθέσουν αιτήσεις χρηματοδότησης.

Τα κέντρα, που αυτοαποκαλούνται «κέντρα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης», συχνά χρησιμεύουν ως «βιτρίνες» αφού μοιάζουν με κανονικές, πλήρως λειτουργικές κλινικές αναπαραγωγικής υγείας. Ωστόσο, οι οργανισμοί συχνά εξαπατούν τα θύματά τους προσφέροντας «θεραπείες», όπως χάπια «αντιστροφής» της έκτρωσης, ενώ αντιτίθενται στις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και διαδίδουν ψεύδη για τους κινδύνους της έκτρωσης, τρομάζοντας τις γυναίκες που αναζητούν βοήθεια ώστε να τις αποθαρρύνουν.

Οι γιατροί έχουν περιγράψει αυτούς τους οργανισμούς ως «νόμιμους αλλά ανήθικους»

«Αν και τα κέντρα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης απολαμβάνουν τα προνόμια που προσφέρει η πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος, η διασπορά παραπληροφόρησης που διαπράττουν θα μπορούσε να θεωρηθεί ηθική παραβίαση, η οποία υπονομεύει την υγεία των γυναικών», έγραψε η γυναικολόγος Δρ. Έιμι Τζι Μπράιαντ και άλλοι συνάδελφοί της στο Journal of Ethics της Ένωσης Αμερικανών Ιατρών.

Το ποσό των 4 έως 10 εκατομμυρίων δολαρίων υπολογίστηκε εξετάζοντας στοιχεία για τα δάνεια μέσω του προγράμματος PPP που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων (SBA). Το SBA δεν δημοσίευσε τα ακριβή ποσά των δανείων, αλλά το εύρος στο οποίο κυμαίνονται, για παράδειγμα από $150.000 έως $300.000. Το σύνολο που υπολογίστηκε κατά πάσα πιθανότητα είναι μικρότερο από το πραγματικό ποσό που δόθηκε σε αυτά τα κέντρα, καθώς το SBA δεν δημοσίευσε στοιχεία για δάνεια κάτω των $150.000, και τα κέντρα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατέθεσαν αιτήσεις για δάνεια διάφορων κατηγοριών.

«Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πιο δημοφιλές και από το χαρτί υγείας, για αυτό κινηθείτε γρήγορα!», έγραφε ο Τόνι Γκρούμπερ, επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της ομάδας κατά των εκτρώσεων Heartbeat International στις 7 Απριλίου, απευθυνόμενος στα μέλη.

Η Heartbeat International φέρεται να διαθέτει 2.700 συνεργαζόμενα κέντρα ανεπιθύμητης εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει λάβει από μόνη της δάνειο PPP ύψους μεταξύ $350.000 και 1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του SBA. Σύμφωνα με την Heartbeat International, το ποσό θα μπορούσε να προστατεύσει 42 θέσεις εργασίας.

Τα κέντρα ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης έχουν ως στόχο «την αποτροπή των γυναικών από το να κάνουν έκτρωση ή ακόμη και να τη σκεφτούν ως επιλογή», εξηγεί η Άντρεα Σβάρτσεντρούμπερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο University Georgia College of Public Health. Η Σβάρτσεντρούμπερ ηγείται και του Χάρτη Κέντρων Ανεπιθύμητης Εγκυμοσύνης, που καταγράφει την τοποθεσία περισσότερων από 2.500 τέτοιων ομάδων.

«Έχουν και δευτερεύοντες στόχους, όπως την προώθηση του χριστιανικού δόγματος των Ευαγγελιστών και της αποχής από το σεξ πριν το γάμο», συμπληρώνει η ίδια.

Οι κλινικές είναι συχνά πιο εύκολα προσβάσιμες από ό,τι εκείνες που πραγματοποιούν εκτρώσεις στις ΗΠΑ, ενώ έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με αμερικανική υποστήριξη. Η αύξησή τους έχει προκύψει σε μια εποχή που τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών σε όλο το εύρος των ΗΠΑ δέχονται πόλεμο από πολλές πλευρές και ιδίως από συντηρητικούς νομοθέτες σε επίπεδο πολιτείας.

Το πακέτο στήριξης που δόθηκε στα κέντρα αναπαριστά την επέκταση της κρατικής υποστήριξης σε οργανισμούς κατά των εκτρώσεων, την ίδια στιγμή που οργανισμοί οικογενειακού προγραμματισμού που στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία έχουν αποκλειστεί συστηματικά από προγράμματα ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων.

Άλλα 4 εκατ. δολάρια έχουν παραχωρηθεί σε ανεξάρτητους οργανισμούς κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κατά των εκτρώσεων. Την ίδια στιγμή, το SBA έχει επιδιώξει να αποσύρει τα 80 εκατ. δολάρια PPP που έλαβε η υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Planned Parenthood). To Planned Parenthood είναι το μεγαλύτερο δίκτυο κλινικών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα, προσφέροντας ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας. Μεταξύ αυτών, και η έκτρωση.

Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, η χρηματοδότηση PPP παραχωρήθηκε σε κέντρο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που είχε ήδη λάβει εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης οικογενειακού προγραμματισμού, και η διευθύντρια του οποίου έχει υιοθετήσει θεωρίες ανωτερότητας των λευκών.

Σε συνέντευξη της στο Catholic World Report, η Μπράβο είχε δηλώσει ότι η έκτρωση «απειλεί την επιβίωση της κουλτούρας μας. Πάρτε για παράδειγμα την Ευρώπη. Όταν τα έθνη της αποδέχθηκαν την αντισύλληψη και την έκτρωση, σταμάτησαν να αντικαθιστούν τους πολίτες που πέθαιναν. Ο χριστιανισμός άρχισε να πεθαίνει. Και ενώ οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν παιδιά, οι μουσουλμάνοι έρχονται να τους αντικαταστήσουν».

Η «θεωρία της αντικατάστασης των λευκών» που υιοθέτησε η Μπράβο αποτελεί συνηθισμένο – και λανθασμένο –  επιχείρημα των ακροδεξιών.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει συστηματικά τις κλινικές υπέρ των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού. Το 2019, η κυβέρνηση εισήγαγε νόμο που απαγόρευε τις κλινικές οικογενειακού προγραμματισμού από το να συστήνουν υπηρεσίες εκτρώσεων στους ασθενείς. Υπάρχοντες νόμοι ήδη απαγόρευαν σε αυτές τις ομάδες τη χρήση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για την κάλυψη του κόστους των εκτρώσεων.

Πηγή: www.theguardian.com