Το πλήγμα του Brexit καραδοκεί για τους τομείς της βρετανικής οικονομίας που κατάφεραν να παραμείνουν σχετικά αλώβητοι από την πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με ανάλυση του London School of Economics.

Η έκθεση του LSE δείχνει ότι το Brexit θα επιφέρει διπλό σοκ στην οικονομία – με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται για τους τομείς που απέφυγαν τις επιπτώσεις του κοροναϊού και των μέτρων του lockdown – είτε ο Μπόρις Τζόνσον επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ είτε όχι.

Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε από τον Guardian πριν την τελική της κυκλοφορία την Τετάρτη, περιλαμβάνει πληροφορίες μηνιαίας μελέτης των μελών της Ομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών.

Πλήγμα για τους τομείς που έμοιαζαν να έχουν σωθεί

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τομείς που θα επηρεαστούν από το Brexit και εκείνοι που έχουν ταλαιπωρηθεί από την πανδημία και το lockdown διαφέρουν σε γενικές γραμμές μεταξύ τους», εξηγεί ο Σουάτι Ντίνγκρα, καθηγητής οικονομικών και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Το «ταυτόχρονο πλήγμα» του Brexit και του κοροναϊού θα γίνει αισθητό σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων από το φθινόπωρο, όταν οι πολιτικές του θησαυροφύλακα Ρίσι Σιουνάκ που στοχεύουν στην υποστήριξη των ανέργων θα φτάσουν στη λήξη τους και το νέο εμπορικό περιβάλλον για την Βρετανία εκτός της ΕΕ θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα, αποκαλύπτει η έρευνα.

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Κοροναϊός και Brexit: Επικαιροποίηση σε πραγματικό χρόνο για τις Επιχειρηματικές Επιδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Κέντρο για τις Οικονομικές Επιδόσεις του LSE, δείχνει ότι οι τομείς που εμπεριέχουν περισσότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση – όπως η φιλοξενία, οι αερομεταφορές, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και ο τομέας των τεχνών και της ψυχαγωγίας – είναι εκείνοι που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα από την πανδημία.

Οι επιπτώσεις σε άλλους τομείς, όπως οι επιστημονικές βιομηχανίες, οι επαγγελματικές υπηρεσίες όπως η λογιστική και οι νομικές υπηρεσίες, και οι εκδόσεις ήταν πιο ήπιες, καθώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν με το προσωπικό να απασχολείται μέσω τηλεργασίας.

Πολλές εταιρείες της κατηγορίας, μάλιστα αναφέρουν ότι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την τηλεργασία και μετά την άρση των μέτρων.

Τα νέα εμπόδια του Brexit

Όμως το Brexit θα δημιουργήσει εμπόδια και για εκείνους που εμπορεύονται αγαθά ή υπηρεσίες με την ΕΕ, είτε πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες που επιδιώκουν έγκριση συμμόρφωσης στους κανονισμούς, τράπεζες ή υπηρεσίες που οφείλουν να μεταφέρουν δεδομένα από σέρβερ της ένωσης ή αυτοκινητοβιομηχανίες ή εισαγωγής ενδυμάτων που υποχρεούνται να συμπληρώσουν δηλώσεις τελωνείων για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι το 2017 η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το Brexit θα καθοδηγηθεί από τις εκτιμήσεις των επιπτώσεών του ανά τομέα. Τρία χρόνια αργότερα, έχει προσφέρει λεπτομερή ανάλυση μόνο για δέκα τομείς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πέρα από την αδρή εκτίμηση των επιπτώσεων του Brexit σε πολύ πιο καλοκουρδισμένα σχέδια», σε προετοιμασία για «τη μεγαλύτερη καθυστέρηση της ζωής μας», προειδοποίησε ο Τζος ντε Λυόν, βοηθός ερευνητή στο κέντρο του LSE και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Μειωμένες οι αντοχές της βρετανικής οικονομίας

Ο Ντίνγκρα ανέφερε ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει «μειώσει την ικανότητα της βρετανικής οικονομίας να αντέξει σε περαιτέρω σοκ», και ότι «οι βιαστικοί χειρισμοί στο Brexit» θα μπορούσαν να «επεκτείνουν το εύρος των τομέων» που θα βιώσουν τις επιδεινούμενες επιχειρηματικές συνθήκες.

Χρησιμοποιώντας μηνιαία στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Ομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών για τις επιχειρηματικές εμπειρίες και προσδοκίες ανάπτυξης ή ύφεσης, σε συνδυασμό με αυτό που περιγράφεται ως υπερσύγχρονη μοντελοποίηση, το κέντρο ήταν ικανό να εκτιμήσει τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το LSE, όπως και άλλα μεγάλα ιδρύματα, απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς στο συνδυαστικό σοκ που εκτιμά ότι θα υποστεί η οικονομία, αν και αρκετοί τομείς έχουν προειδοποιήσει ότι επίκεινται δυσκολίες. Ο κατασκευαστικός οργανισμός Make UK έχει αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του τομέα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε περικοπές όταν τα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων ολοκληρωθούν.

Η έκθεση του LSE παροτρύνει την κυβέρνηση να εγκαταστήσει βιομηχανική στρατηγική, η οποία θα «πρέπει να αντανακλά» τη σκληρή πραγματικότητα του «ανήκειν σε μια Βρετανία μετά το Brexit, η οποία βρίσκεται σε μια παγκόσμια οικονομία μετά τον κοροναϊό», και στο πλαίσιο της οποίας το παγκόσμιο εμπόριο θα συρρικνωθεί.

Πηγή: www.theguardian.com