Οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 4,2 εκατομμύρια κρούσματα και τους 146.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας. Τώρα, κορυφαίος ειδικός αναφέρει ότι χιλιάδες ακόμη Αμερικανοί κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στους ερχόμενους μήνες.

«Αν δείτε τους θανάτους που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή – περίπου 1.000 κάθε ημέρα – αν δεν κινηθούμε άμεσα και δεν περιορίσουμε την πανδημία, θα βιώσουμε περισσότερο πόνο και περισσότερο θάνατο», δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός της χώρας στα λοιμώδη νοσήματα. «Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως έχω πει πολλές, μα πάρα πολλές φορές, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα, απουσία εμβολίου, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας», συμπλήρωσε.

Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα εμβόλια που αναπτύσσονται θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, τουλάχιστον μια δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ έχει μπει στο τρίτο στάδιο. Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της υγείας παροτρύνουν τις πολιτείες να εισάγουν αυστηρότερα μέτρα μετά από εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων έπειτα από την άρση των μέτρων τον Μάιο. Σε όλη τη χώρα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.000 θάνατοι περισσότερες από πέντε φορές την περασμένη εβδομάδα. και σε νοσοκομεία αρκετών πολιτειών, οι γιατροί αναφέρουν ότι οι εισαγωγές αυξάνονται και οι ΜΕΘ έχουν αγγίξει την πληρότητά τους.

Ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τη Δευτέρα ότι ορισμένοι κυβερνήτες θα έπρεπε να επιταχύνουν το άνοιγμα των πολιτειών, η συντονίστρια της αντίδρασης του Λευκού Οίκου, Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι ορισμένες πολιτείες παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση του ποσοστού θετικών τεστ και νέων κρουσμάτων. Ανάμεσά τους το Οχάιο, η Ιντιάνα, το Τενεσί και η Βιρτζίνια. Οι ειδικοί της υγείας, όπως λέει, προτείνουν το 100% του πληθυσμού να φορούν μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους να περιορίζονται σε λιγότερα από 10 άτομα.

Σε όλες τις ΗΠΑ, τουλάχιστον 27 πολιτείες έβαλαν σε παύση ή απέσυραν τα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας και επέβαλαν νέους περιορισμούς. Περισσότερες από 40 πολιτείες έχουν θέσει κάποια προϋπόθεση χρήσης μάσκας.

Σε ορισμένες περιοχές, αυτές οι προσπάθειες φαίνεται πως αποδίδουν. Σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Τέξας και η Φλόριντα, που απέσυραν τα μέτρα χωρίς αποτελεσματικά πρωτόκολλα ασφαλείας και βίωσαν ραγδαία εξάπλωση του ιού από τον Ιούνιο, η καμπύλη έχει ισοπεδωθεί ή έχει σημειώσει μείωση τις τελευταίες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε, ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η τάση.

Ο ρόλος των συναθροίσεων

Η Μπιρξ αναφέρει ότι στις πολιτείες που παρακολουθούν στενά οι κρατικοί αξιωματούχοι, φαίνεται ότι υπάρχει μοτίβο λοιμώξεων που ξεκινά από νέα άτομα, κάτω των 30 ετών. Αυτοί οι πολίτες, που συνήθως είναι ασυμπτωματικοί, μεταδίδουν τον ιό στους γονείς τους, που στη συνέχεια τον μεταδίδουν σε άλλους, πιο ηλικιωμένους πολίτες.

Στο Μισισιπί, περίπου το 80% των ασθενών κοροναϊού που ερωτήθηκαν, ανέφεραν ότι είχαν υπάρξει σε κάποια συνάθροιση, συμπεριλαμβανομένων κηδειών και πάρτι γενεθλίων, όπου οι άνθρωποι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις.

Ως λύση, οι πολιτείες έλαβαν αυστηρά μέτρα εναντίον των τοποθεσιών που ευνοούν αυτές τις συνθήκες – όπως είναι τα μπαρ – και παρακάλεσαν τους νέους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στο Κολόμπους του Οχάιο, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε νομοθεσία που απαιτεί από τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν από τις 10 το βράδυ.

Στο Κεντάκι, ο κυβερνήτης επέβαλε επίσης νέους περιορισμούς στα εστιατόρια, έκλεισε τα μπαρ για τις επόμενες δύο εβδομάδες και πρότεινε στα σχολεία να αναβάλλουν την επιστροφή στις τάξεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: www.cnn.com