Την ολοένα και πιο έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Κούσιος υποστήριξε πως η Τουρκία δείχνει έλλειψη σεβασμού προς πάσα αρχή νομιμότητας, ενώ ευχήθηκε πως η Ευρώπη κάποια στιγμή θα «αντιμετωπίσει την τουρκική παραβατικότητα και την αποσταθεροποιητική προκλητική πολιτική της, γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο και πιο ειδικά στην Κύπρο».

«Σε συνεχή επαφή με την Αθήνα»

«Είναι μόνιμο αίτημα της Κύπρου η πιο άμεση παρέμβαση της Ευρώπης στα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο. Να μην ξεχνάμε ότι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα μονίμως αμφισβητούνται» ανέφερε ο κ. Κούσιος, συμπληρώνοντας πως η χώρα του έχει ζητήσει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Στο τέλος της ημέρας οι ενέργειες αυτές στρέφονται εναντίον της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής και εναντίον της ιδίας της Ευρώπης» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως «κατορθώσαμε τουλάχιστον να έχουμε την προσοχή των εταίρων μας στο θέμα αυτό. Η Ε.Ε έχει αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια πολιτική».

«Η Τουρκία παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει όρια στην πειρατική πολιτική, βλέπουμε μια Τουρκία να αναμειγνύεται στρατιωτικά στη Λιβύη, βλέπουμε μια Τουρκία να εισβάλλει στην ΑΟΖ της Κύπρου και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, φυσικά και ανησυχούμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Αθήνα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Κούσιος.

«Εάν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα, θα υπάρξουν συνέπειες στην ειρήνη και την σταθερότητας της ανατολικής Μεσογείου» κατέληξε.