Νέα δεδομένα για τις φωτιές στα Κύθηρα και την Μάνη, το 2017, προκύπτουν από το περιεχόμενο της μήνυσης και την ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια με τους 102 νεκρούς.

Οι κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες Πειραιά και Καλαμάτας έδωσαν ήδη σχετικές παραγγελίες προκειμένου να επανεξαταστούν οι υποθέσεις και να επανελεγχθούν οι δικογραφίες υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων του αξιωματικού της πυροσβεστικής.

Αφορμή για την επενεξέταση τα ηχητικά ντοκουμέντα

Αφορμή για την επανεξέταση των δύο υποθέσεων αποτέλεσε η ηχογραφημένη συνομιλία που κατέθεσε στους λειτουργούς της Θέμιδας ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής, στην οποία ο πρώην αρχηγός του Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος κάνει λόγο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ αξιωματικών, με μεθοδεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Π.Σ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά… Έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Παράλληλα, η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί ξεχωριστή προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ του πραγματογνώμονα Λιότσιου και του πρώην Αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Β.Ματθαιόπουλου.