Για διεκδίκηση δικαιωμάτων έκανε λόγο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τον απολογισμό για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του.

«Η Τουρκία, σε επιχειρήσεις που διεξάγονται για την ασφάλεια των συνόρων και οι αποφάσεις που λαμβάνει, λαμβάνονται σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και βάσει των εθνικών δικαιωμάτων κυριαρχίας» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Είμαστε μία από τις σπάνιες χώρες που δεν έχουν αποικήσει ή προχωρήσει σε μαζικές σφαγές στο παρελθόν. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν φροντίζει τα δικαιώματα κανενός αλλά παίρνει το δικό της δικαίωμα» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε δε ότι «θα συνεχίσουμε ως μία χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της, χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους».