Όσο θετικές και να είναι οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή αποτελεί μιας ήσσονος σημασίας διαδικασία που θα καταλήξει σε ένα πέμπτο μνημόνιο, είπε από το Ηράκλειο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέροντας ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα είναι τέτοιο, που για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 -για το οποίο έχει δεσμευτεί ο κ. Σταϊκούρας- θα χρειαστούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής 10%, άρα ένα πέμπτο μνημόνιο της τάξης του 2010-2011, όπως είπε.

Κύμα λιτότητας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην Κρήτη για την παρουσίαση της πρότασης νόμου του κόμματός του, για την προστασία των πολιτών από την εντεινόμενη κρίση και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι το κύμα λιτότητας που καταγράφεται, χρειάζεται πολιτικές και λύσεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι αναβολές και αναστολές πληρωμών για τους μικρομεσαίους, είναι απλά μια ασπιρίνη.

«Αυτό που χρειάζεται είναι προστασία των πολιτών και αντιμετώπιση στο «τσουνάμι» δυσαρέσκειας που θα διευρυνθεί μετά το καλοκαίρι. Εμείς προτείναμε όχι αναβολές και αναστολές πληρωμών, αλλά κουρέματα οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες, των μικρομεσαίων. Το να δώσεις αναβολή είναι σαν να δίνεις δάνειο. Τι να το κάνει ο πτωχευμένος; Απλά δημιουργείται αίσθημα ασφυξίας και όταν λήξει η αναβολή θα φανεί ο πενταπλασιασμός της ροής των κόκκινων δανείων» είπε ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος παρουσίασε την πρόταση νομού, που αποτελεί το σύνολο των προτάσεων του ΜέΡΑ 25 εάν αυτό ήταν Κυβέρνηση.

Κατάργηση της ΑΑΔΕ

«Μετά από δέκα χρόνια μνημονίου το κράτος έχει απολέσει κυριαρχικά δικαιώματα, όπως τη φορολογική αρχή και τη δυνατότητα άσκησης φορολογικής πολιτικής» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος εξήγησε ότι πρόταση του ΜέΡΑ 25 είναι η κατάργηση της ΑΑΔΕ, η δημιουργία μιας αυτόνομης γραμματείας, στην οποία ο διορισμός του γενικού γραμματέα θα γίνεται από εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από βουλευτές, κληρωτούς δικαστές και φοροτεχνικούς.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ΜέΡΑ 25 όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης είναι η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να υπάρξουν γηγενείς επενδυτικές ροές, που να βασίζονται στη δημόσια περιουσία. Επιπλέον αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια για τα οποία, όπως είπε, έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει την κατάργηση του σχεδίου «Ηρακλής» και αντικατάστασή του, από το σχέδιο «Οδυσσέας», με την επισήμανση ότι ακόμη και τα δάνεια χαμηλού κινδύνου είναι πλέον υψηλού, λόγω της αύξησης προσφοράς κόκκινων δανείων και μείωσης της ζήτησης τους.

Επιπλέον ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε στην πρόταση για εισαγωγή συστήματος δημοσιονομικών συναλλαγών, όπου κάθε ΑΦΜ στο TAXIS θα αποκτά λογαριασμό και σε περιπτώσεις οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες θα μπορούν να πιστώνονται μονάδες -όχι μετρητά- προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και τα ποσά αυτά να μπορούν να μεταβιβάζονται.

Ο κ. Βαρουφάκης το πρωί επισκέφθηκε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και το Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο.

Πηγή ΑΜΠΕ