Στα πόδια του θα σταθεί και πάλι ο ηλικίας 26 αιώνων και ύψους 8 μ. Ατλαντας, ένας από τους 40, που προστάτευαν τον ναό του Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας. Η επανατοποθέτηση του κολοσσιαίου αγάλματος στον περιβάλλοντα χώρο του ναού θα αποτελέσει το επιστέγασμα των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιούνται την τελευταία δεκαετία στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και εκτιμάται ότι θα προσδώσει στο μνημείο – το οποίο θεωρείται αν και ημιτελές ως ο μεγαλύτερος δωρικός ναός στον αρχαίο ελληνικό κόσμο – το μεγαλείο που εξέπεμπε κατά την αρχαιότητα.

Η αποκατάσταση του  τεράστιου Ατλαντα – που σύμφωνα με τη μυθολογία τιμωρήθηκε από τον Δία να φέρει στους ώμους του την ουράνια σφαίρα επειδή ήταν από εκείνους που όχι απλώς είχαν ενεργό συμμετοχή, αλλά διακρίθηκαν στην Τιτανομαχία – θα γίνει επί τη ευκαιρία του εορτασμού των 2.600 χρόνων από την ίδρυση του Ακράγαντα από εποίκους της Γέλας, της πόλης που υπήρξε γενέτειρα του προσωκρατικού φιλοσόφου Εμπεδοκλή.

Η τοποθέτηση τόσων πολλών και κολλοσικών αγαλμάτων γύρω από τον συγκεκριμένο ναό που βρίσκεται στη λεγόμενη Κοιλάδα των ναών εκτιμάται ως μοναδική και μαρτυρά τη ροπή των κατοίκων της πόλης προς επίδειξη. Η τύχη του δε συνδέεται άμεσα με τους Καρχηδονίους, καθώς αιχμάλωτοι Καρχηδόνιοι εργάστηκαν για την ανέγερσή του και Καρχηδόνιοι ήταν η αιτία που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς κατέλαβαν την πόλη το 406 π.Χ.