Ενα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις και πυρκαγιές σε στρατιωτικές, πυρηνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Ιράν που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά ήταν επτά πλοία που κάηκαν στο λιμάνι Μπουσχέρ χωρίς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tansim, να υπάρξουν θύματα. Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από τρία πλοία για να επεκταθεί σε τουλάχιστον άλλα τέσσερα.

Τα ανεξήγητα αυτά ατυχήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και μια πυρκαγιά στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ από την οποία προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είχε δηλώσει τότε πως ήταν πιθανό η φωτιά να επιβραδύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης, ενώ το καθεστώς δεσμευόταν πως θα αντικαθιστούσε το κτίριο με ένα μεγαλύτερο το οποίο θα διέθετε πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.

Εκρηξη είχε σημειωθεί την περασμένη Παρασκευή και στη δυτική Τεχεράνη χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες ούτε ως προς τα αίτια ούτε ως προς το εάν υπήρχαν θύματα. Σε ένα άλλο επεισόδιο την περασμένη Τρίτη, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο νότια της Τεχεράνης, ενώ δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε σε κλινική της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα, την οποία αξιωματούχοι απέδωσαν σε διαρροή αερίου.

Με τους δράστες να παραμένουν σε όλες τις περιπτώσεις άγνωστοι, το καθεστώς της Τεχεράνης αποδίδει τα επεισόδια αυτά σε σαμποτάζ. Κάνει λόγο επίσης για «σαφείς ενδείξεις» χωρίς όμως να έχει διατυπώνει υποθέσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να σχετίζεται με αυτές. Μία από τις υποθέσεις των ιρανικών αρχών είναι πως οι πυρκαγιές και οι εκρήξεις προκαλούνται από κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει πως η χώρα τους θα προχωρήσει σε αντίποινα απέναντι σε οποιαδήποτε χώρα είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Το καθεστώς έχει ασφαλώς τις υποψίες του, δεδομένων και των ελέγχων που γίνονται για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε άρθρο που είχε εμφανιστεί τον περασμένο Ιούλιο στο ελεγχόμενο από το καθεστώς πρακτορείο ειδήσεων IRNA, υπήρχε αναφορά στην πιθανότητα να οφείλονται οι επιθέσεις σε σαμποτάζ από χώρες που διάκεινται εχθρικά απέναντι στο Ιράν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Οι συντάκτες του κειμένου πάντως είχαν αποφύγει να απευθύνουν άμεσα οποιαδήποτε κατηγορία σε κάποια από τις δυο χώρες.

Από την πλευρά του Ισραήλ, στα επεισόδια αυτά είχε αναφερθεί ο υπουργός Αμυνας της χώρας πριν από περίπου δέκα ημέρες. Η χώρα του, είχε πει, δεν ήταν «απαραίτητο» να βρίσκεται πίσω από κάθε μυστηριώδες ατύχημα στο Ιράν. Η διφορούμενη αυτή δήλωση δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί κάτω από το πρίσμα που διέπει τις σχέσεις των δύο πλευρών.