Πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής έχουν παραβιάσει δύο φορές τα θαλάσσια σύνορα με την Ιαπωνία σε διάστημα τεσσάρων ημερών, αναγκάζοντας τα σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής να απωθήσουν τα κινεζικά πλοία, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, ανέφεραν τη Δευτέρα οι αρχές του Τόκιο.

Τα κινεζικά πλοία έφτασαν σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από τα Νησιά Σενκάκου, τα οποία ανήκουν στην Ιαπωνία και είναι γνωστά στην Κίνα ως Νησιά Ντιαόγου, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 12 ναυτικών μιλίων που ορίζει τα εθνικά ύδατα της κάθε χώρας, όπως αναφέρει το ιαπωνικό λιμενικό.

Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως δια της διπλωματικής οδού για την παρουσία κινεζικών πλοίων.

Τόσο το Τόκιο όσο και το Πεκίνο διεκδικούν τα ακατοίκητα νησιά, όμως βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση από το 1972.

Οι εντάσεις για αυτά τα βραχώδη κομμάτια γης σιγοκαίνε εδώ και χρόνια. Με τις διεκδικήσεις και των δύο χωρών να έχουν ιστορία αιώνων, είναι απίθανο είτε η Κίνα είτε η Ιαπωνία να υποχωρήσουν από αυτές, αφού θεωρούν ότι ανήκαν στους προγόνους τους.

Ωστόσο, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, όταν το δημοτικό συμβούλιο της Οκινάουα ενέκτρινε νομοσχέδιο που αλλάζει το διοικητικό στάτους του νησιωτικού συμπλέγματος. Η ψήφος, μέσω της οποίας τα νησιά χαρακτηρίζονται «μέρος της ιαπωνικής επικράτειας» οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες την πλευρά του Πεκίνου.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιτζάν, υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κίνας να περιπολεί στα ύδατα γύρω από τα νησιά, ενώ το Πεκίνο παρότρυνε την Ιαπωνία να σταματήσει να καταπατά την κινεζική εθνική κυριαρχία.

Τα πλοία της κινεζικής κυβέρνησης έχουν περάσει πλέον 84 ημέρες στα ύδατα γύρω από τα νησιά, σύμφωνα με δηλώσεις της ιαπωνικής ακτοφυλακής τη Δευτέρα, όμως η παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων ήταν αυτή που κλιμάκωσε την ένταση.

Ρεκόρ παραμονής στα ιαπωνικά ύδατα

Η ιαπωνική ακτοφυλακή αναφέρει δύο κινεζικές παραβιάσεις από την Πέμπτη – με τη μία να διαρκεί 30 και την άλλη 40 ώρες. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα που έχουν περάσει ποτέ κινεζικά κυβερνητικά σκάφη εντός των ιαπωνικών εγχώριων υδάτων. Κατά τη διάρκεια αυτών των προκλήσεων, τα κινεζικά πλοία κινούνταν τέσσερα με έξι μίλια γύρω από τα νησιά, όπως αναφέρει η Ιαπωνία.

Η κοντινή απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης, πράγμα που θα αύξανε ακόμη περισσότερο τις 4εντάσεις, σε περίπτωση πρόκλησης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Εμπλοκή ΗΠΑ και Ινδίας;

Ένα τέτοιο σενάριο έχει εγείρει ανησυχίες στην περιοχή για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης. Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας άμυνας με το Τόκιο, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να υπερασπιστούν τα νησιά ως μέρος της ιαπωνικής επικράτειας.

Οι αναδυόμενοι αμυντικοί δεσμοί της Ιαπωνίας με την Ινδία ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ Τόκιο και Πεκίνου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, εκπαιδευτικά πλοία των Ιαπωνικών Θαλάσσιων Αμυντικών Δυνάμεων προχώρησαν σε κοινή άσκηση με ινδικά πολεμικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό.

Όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη τύπου τον περασμένο μήνα αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της αύξησης των κινεζικών δραστηριοτήτων στα αμφισβητούμενα νησιά και του θερμού επεισοδίου Κίνας-Ινδίας στα Ιμαλάια, ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο ανέφερε ότι η περιοχή πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά την αποκωδικοποίηση των κινεζικών προθέσεων.

«Η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει το status quo των συνόρων με την Ινδία, όπως και στο Χονγκ Κονγκ, στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Επομένως είναι εύκολο να συνδέσει κανείς αυτά τα ζητήματα. Προφανώς ο στρατός ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επομένως η εντολή θα πρέπει να έχει έρθει από πολύ υψηλά ιστάμενα στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε ο Κόνο σχετικά με την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Πηγή: www.cnn.com