«Τα παιδιά μου, που πηγαίνουν ακόμη στο κολέγιο, μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες χωρίς δεύτερη σκέψη», λέει η Λόρι Σμιθ, 50 ετών, διοικητική υπάλληλος σε εκκλησία του Τέξας. Αποκαλεί τις οδηγίες για χρήση μάσκας «θλιβερή χειραγώγηση του κράτους». «Εγώ και ο σύζυγός μου ανήκουμε σε μια άλλη γενιά, και θεωρούμε σημαντική την ελευθερία να παίρνουμε μόνοι μας αποφάσεις. Επομένως, αμφισβητούμε περισσότερο τις εντολές», σημειώνει.

Η κόρη της, που κάθεται δίπλα της στο κάθισμα του συνοδηγού, κουνά σιωπηλά το κεφάλι της. Καμία από τις δύο δε φορά μάσκα.

Τα επιστημονικά δεδομένα για τη σημασία της χρήσης μέτρων προστασίας όπως η μάσκα για τον περιορισμό της πανδημίας μοιάζουν πλέον αδιαμφισβήτητα, όμως η πολιτική συζήτηση γύρω από το ζήτημα παραμένει τοξική, ιδιαιτέρως σε παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές όπως το Τέξας. Τα καταστήματα, οι εκκλησίες, οι μικρές επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και άλλοι θεσμοί σε όλη την πολιτεία πασχίζουν να επιβάλουν κανόνες διαφύλαξης της δημόσιας υγείας χωρίς να δημιουργήσουν εντάσεις με εκείνους που διαφωνούν.

Πολιτική διαμάχη γύρω από τη μάσκα

Η χρήση μάσκας σύντομα μετατράπηκε σε σημείο κομματικής διαμάχης, μεταξύ των… εραστών της ελευθερίας που μισούν τις κυβερνητικές εντολές και των υποστηρικτών τους που φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν ή θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Οι επιπτώσεις αυτού του χάσματος έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία στο Τέξας. Όμως οι μάσκες παραμένουν «δήλωση»: Υγειονομική, πολιτική και θρησκευτική.

Οι νοσηλείες για κοροναϊό σε όλη την πολιτεία έχουν υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του μήνα, ενώ έφτασαν στο θλιβερό ρεκόρ των 8,076 κρουσμάτων την Τετάρτη, σύμφωνα με την πολιτειακή υπηρεσία υγείας. Ο Γκρεγκ Άμποτ έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες του να φορέσουν τις μάσκες τους, ενώ τελικά εξέδωσε εντολή που τις καθιστά υποχρεωτικές από την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή έχει προκύψει και ένα μωσαϊκό τοπικών κανονισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται χαλαρά. Πριν την εντολή του κυβερνήτη, εννιά δήμαρχοι υπέβαλαν αποτυχημένες αιτήσεις για να καταστήσουν τις μάσκες υποχρεωτικές, ενώ και ο ίδιος ο επίτροπος υγείας του κυβερνήτη είχε προχωρήσει σε σχετικές συστάσεις.

Ο Δρ. Τζον Χέλερστεντ είχε δηλώσει: «Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει θέσει στο Τέξας ο κοροναϊός, από τη στιγμή που έφτασε στην πολιτεία μας. Όλοι οι Τεξανοί ανεξαιρέτως θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και να συμμετέχουν στη μάχη που θα ανακόψει την ανοδική πορεία των κρουσμάτων».

Η κατάσταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων γίνεται όλο και πιο εκρηκτική.

«Δεν ζούμε σε κομμουνιστικό κράτος! Υποτίθεται ότι είμαστε στην Αμερική», δήλωσε η Τι Άλεν Πάρκερ,  η οποία έχει απαγορεύσει τη χρήση μάσκας στο μπαρ της.

Η 45χρνη ιδιοκτήτρια του Machine Shed Bar & Grill στο Κίλγκορ του ανατολικού Τέξας, έχει γίνει το πρόσωπο της αντίστασης στη χρήση μάσκας μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας της πολιτείας.

Όπως λέει: «Είναι ατομική απόφαση. Δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικό που να δείχνει ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές. Επιλέγω να μην τις φοράω, αλλά δεν θα αφήνω χιλιάδες ανθρώπους να αναπνέουν πάνω μου».

Η Πάρκερ ηγείται 22 ιδιοκτητών μπαρ και Τεξανών που υπέβαλαν μήνυση στον κυβερνήτη επειδή έκλεισε και πάλι τα μπαρ την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας. Σημειώνει ότι ο Άμποτ συνάντησε την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ χωρίς να φορά μάσκα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει: «Υπάρχει μια φωτογραφία του κυβερνήτη να κάθεται με την οικογένειά του χωρίς μάσκα. Δεν μπορείς να μου πεις να κάνω κάτι που δεν κάνεις εσύ. Πρέπει να δίνεις το παράδειγμα».

Δύσπιστοι παραμένουν οι πιστοί

Το σχίσμα είναι πιο ορατό από οπουδήποτε αλλού στην περίπτωση των εκκλησιών, σε μια πολιτεία όπου το 88% των ενηλίκων δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό και το 63% προσεύχεται σε καθημερινή βάση. Οι ρίζες της δυσπιστίας των συντηρητικών χριστιανών απέναντι στις επίσημες οδηγίες προκύπτουν από τις κυβερνητικές αποφάσεις κατά την κορύφωση της πανδημίας.

«Οι εκκλησίες έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, και αυτό ανησυχεί πολλούς χριστιανούς – και θα έπρεπε να τους ανησυχεί. Δεν μου άρεσε, αλλά το υποστηρίζω», εξηγεί ο Τζον Στόουκς, κάτοικος Τέξας και συνιδρυτής της ιστοσελίδας Ars Technica. Έχει παρατηρήσει ότι οι χριστιανικοί κύκλοι φοβούνται την εμπλοκή της κυβέρνησης στην εκκλησία, και η χρήση μάσκας έχει γίνει σύμβολο αυτών των αγωνιών.

Αντιφατικά μηνύματα από τις αρχές

Το CDC, η ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό και το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ προτείνει τη χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δέχτηκε την ανάγκη τους εκών άκον, και πλέον καλύπτει τη μύτη και το στόμα του σε δημόσιους χώρους.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι, αν ήταν στο χέρι του, θα καθιστούσε τη χρήση τους υποχρεωτική. Όμως ο Τραμπ και η πλειοψηφία του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου αντιτίθενται σε αυτή – και το παράδειγμά τους ακολουθούν πολλοί από τους υποστηρικτές τους. «Στη θρησκευτική κοινότητα, εισάγουμε πολλές από τις διαμάχες των πολιτικών. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα», εξηγεί ο Στόουκς. «Από τη στιγμή που ένα θέμα δημιουργεί διχασμούς στη δημόσια σφαίρα, δημιουργεί και στην εκκλησία».

Ο πάστοράς του, Ρόντνεϊ Σο, είναι αναγκασμένος να ελιχθεί ανάμεσα στις συχνά αντιτιθέμενες ευαισθησίες του ποιμνίου του. Από τη στιγμή που ο δήμαρχος του Όστιν έδωσε εντολή στις επιχειρήσεις να επιβάλουν τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ο Σο ζήτησε από τους πιστούς να κάνουν το ίδιο.

«Είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και έχουμε ακούσει όποια άποψη μπορείτε να φανταστείτε. Όμως είχαμε σχεδόν πλήρη συμμόρφωση, ίσως ένα ή δύο άτομα μόνο να μην φόρεσαν μάσκα», θυμάται.

Δύο μέλη του ποιμνίου του έχουν πεθάνει, ενώ είχαν εμφανίσει συμπτώματα που θυμίζουν κοροναϊό. Άλλος ένας έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα. Η κρίση έφτασε στην πόρτα τους και ο Στόουκς έχει έκτοτε παρατηρήσει μείωση σε εκείνους που αμφισβητούν την ανάγκη για λήψη μέτρων.

«Δεν παίρνουν τα πράγματα σοβαρά»

Η Επιτροπή Ρεπουμπλικάνων στο Τέξας ενδέχεται ακόμη και εν μέσω αυτών των δραματικών συνθηκών να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση τον επόμενο μήνα, στο Χιούστον, την τέταρτη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη, όπου τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί από το τέλος Μαΐου. Η κομητεία Χάρις, εντός της οποίας βρίσκεται η πόλη, παρέτεινε την υποχρέωση για χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου. Εργαζόμενοι και καταναλωτές που θα εντοπίζονται χωρίς αυτή, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με πρόστιμο $1.000.

Η Λαμίζ Γουίλιαμς, μια 30χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια και μητέρα τριών παιδιών, ζει στο βόρειο Τέξας. Εκεί οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές και εκείνη αγωνιά για την οικογένειά της. «Πιστεύω στον Ιησού. Προσεύχομαι για τα παιδιά μου κάθε πρωί. Είμαι αναγκασμένη να πηγαίνω στη δουλειά, γιατί μόνο εγώ φέρνω χρήματα στην οικογένεια, όμως οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα πράγματα όσο σοβαρά θα έπρεπε», τονίζει.

Η Ιατρική Ένωση του Τέξας έχει εκδώσει σύσταση υπέρ της χρήσης μάσκας. Από τη στιγμή όμως που η εθνική και η πολιτειακή ηγεσία αλληλοαναιρούνται, οι πολίτες καταλήγουν να επιλέγουν την ερμηνεία που συνάδει περισσότερο με τις απόψεις τους.

Πηγή: www.theguardian.com