Βιβλία που έχουν γραφτεί από προσωπικότητες του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ άρχισαν να εξαφανίζονται από τις βιβλιοθήκες της πόλης, σύμφωνα με διαδικτυακές καταχωρήσεις, μερικές ημέρες αφού τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την εθνική ασφάλεια.

Μεταξύ των συγγραφέων, των οποίων οι τίτλοι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, εμφανίζεται ο Τζόσουα Γουόνγκ, ένας από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές, και η Τάνια Τσαν, μέλος του κοινοβουλίου.

Το Πεκίνο επέβαλε την Τρίτη το βράδυ στην πρώην βρετανική αποικία ένα νόμο, που σύμφωνα με τους επικριτές του δημιουργεί τον κίνδυνο για πρωτόγνωρο περιορισμό των ελευθεριών που απολαμβάνει το Χονγκ Κονγκ από το 1997 όταν επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Γουόνγκ, η απόσυρση των βιβλίων ήταν αποτέλεσμα του νόμου για την εθνική ασφάλεια. «Η λευκή τρομοκρατία συνεχίζει την προπαγάνδα, ο νόμος για την εθνική ασφάλεια είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο προκειμένου να ενοχοποιηθεί (η ελευθερία) λόγου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σε έρευνα σε ιστότοπο βιβλιοθηκών φαίνεται ότι τουλάχιστον τρία βιβλία του Τζόσουα Γουόνγκ, της Τάνια Τσαν και του διανοούμενου Τσιν Γουάν δεν είναι πλέον διαθέσιμα για δανεισμό από τα δεκάδες σημεία δανεισμού βιβλίων στην πόλη.

Χθες το απόγευμα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφερε να βρει τους τίτλους αυτούς σε βιβλιοθήκη στη συνοικία Γουόνγκ Τάι Σιν.

Η υπηρεσία υπηρεσιών πολιτισμού και αναψυχής της πόλης, που είναι αρμόδια για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκαν καθώς βρέθηκε ότι αντιβαίνουν στον νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ