Εκατοντάδες ηλικιωμένα άτομα με άνοια που εξαφανίστηκαν στην Ιαπωνία πέρυσι δεν έχουν βρεθεί ακόμη, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πέρυσι εξαφανίστηκαν 17.479 άτομα που έπασχαν από άνοια, με 245 άτομα να μην έχουν καν υπολογιστεί σε αυτόν τον αριθμό ρεκόρ.

Σημειώνεται δε, ότι η Ιαπωνία είναι η χώρα με τον ταχύτερα γηράσκων πληθυσμό στον κόσμο. Ποσοστό μεγαλύτερο του 28% του πληθυσμού της, περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό αυτό δε, υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στο 35% έως το 2040. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που ήταν εν ζωή βρέθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν δύο χρόνια, αφού έγινε δήλωση εξαφάνισης. Από αυτούς που εξαφανίστηκαν, 460 πέθαναν, με σημαντικό ποσοστό αυτών να σκοτώνεται σε τροχαία ατυχήματα, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.

Ο αριθμός των εξαφανίσεων στην Ιαπωνία λόγω άνοιας έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και ο αριθμός αυτών που πάσχουν από την ασθένεια αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατομμύρια έως το 2025. Η Ryota Takeda, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας, δήλωσε την Πέμπτη πως «είναι σημαντικό ολόκληρη η κοινωνία να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε στενή συνεργασία με την οικογένεια, τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK φιλοξενεί μια σειρά προγραμμάτων που καλύπτουν το θέμα της άνοιας, με στόχο να βοηθήσει οικογένειες που φροντίζουν όσους ζουν με την ασθένεια.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης «άνοιας», που όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, αναμένεται να επηρεάσει και άλλες κοινωνίες με αυξημένο πληθυσμό ηλικιωμένων τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας, με το σύνολο να αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 7,3 εκατομμύρια άτομα, ή εναλλακτικά έναν στους πέντε Ιάπωνες ηλικίας 65 ετών και άνω, έως το 2025.