Για μια σειρά εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας βρίσκεται κατηγορούμενος ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης που ερευνά τα εγκλήματα κατά Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του ΄98-99 στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι και οι άλλοι ύποπτοι «είναι ποινικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 φόνους» πολιτικών αντιπάλων και Κοσοβάρων Αλβανών, Σέρβων και Ρομά.

Ο Θάτσι κατηγορείται ακόμα για εξαφανίσεις δια της βίας, καταδιώξεις και βασανιστήρια, τα οποία φέρεται να διέταξε ο Θάτσι στον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου, κατά τη διάρκεια του πολέμου που οδήγησε στην απόσχιση από τη Σερβία.

Σύμφωνα με το Associated Press ο Θάτσι έχει ήδη φύγει από το Κόσοβο, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο η δίωξη θα επηρεάσει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπου είχε σχεδιάσει να παραστεί σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με την ηγεσία της Σερβίας, το Σάββατο, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο 52χρονος πολιτικός εξελέγη πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2016 και η θητεία του ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο. Προηγουμένως είχε διατελέσει πρωθυπουργός, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.

Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους ενώ 1.641 εξακολουθούν να αγνοούνται.