Το πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο, ένα αποθετήριο σπάνιων ντοκουμέντων που σκιαγραφούν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ανοίγει στο κοινό το ΚΚΕ.

Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες με την ψηφιοποίηση και την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο φωτογραφικό αρχείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: 15.000 λήψεις που αποτυπώνουν στιγμιότυπα από μάχες, από την καθημερινή ζωή των μαχητών του ΔΣΕ στο Γράμμο και το Βίτσι καθώς και στιγμές από την πολιτική προσφυγιά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου διέφυγαν αρκετοί εξ αυτών.

Το ψηφιοποιημένο αρχείο φιλοξενείται στο Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης στο Χαλάνδρι, είναι διαθέσιμο σε μελετητές, ιστορικούς και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο και περιήλθε στην κατοχή του ΚΚΕ μέσα από προσφορές των οικογενειών του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα οι οποίοι υπήρξαν μέλη του κινηματογραφικού αρχείου του ΔΣΕ.

Η ψηφιοποίηση συντελέστηκε από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ των 35 χιλιοστών και φωτογραφικά φιλμ μεσαίου και μεγάλου φορμάτ.

Στο Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 φυλάσσονται περισσότερα από 170.000 ντοκουμέντα αποτελούμενα από περίπου 840.000 σελίδες. Σε αυτά περιλαμβάνονται ονομαστικές καταστάσεις, διοικητικά έγγραφα, επιστολές και εφημερίδες κρατουμένων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η συγκλονιστική επιστολή 330 ανήλικων κρατουμένων της Μακρονήσου προς τον Τύπο τον Ιούνη του 1950, ειδήσεις του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» χρονολογίας 1955, υλικό από το παράνομο τυπογραφείο του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, φυλλάδια όλων των πολιτικών αποχρώσεων της δεκαετίας του ‘60 και άλλα αρχειακά τεκμήρια των τελευταίων δεκαετιών.

«Δεκατρία χρόνια τώρα, εκατοντάδες νέοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί, απλοί μελετητές της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, νέοι άνθρωποι που ήθελαν να μάθουν κάτι για τους αγωνιστές προγόνους τους βρήκαν στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη/Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» ουσιαστική στήριξη και αρωγή στο έργο τους», επεσήμανε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές ο υπέυθυνος της λειτουργίας του επιμορφωτικού κέντρου Νίκος Παπαγεωργάκης. «Και αυτή η συμβολή βελτιώνεται συνεχώς με τον τακτικό εμπλουτισμό του ηλεκτρονικού αρχείου και της βιβλιοθήκης».