Πολιτικό σεισμό έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά,  που εμφανίζεται να ομολογεί πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε τη δική του ατζέντα και έβγαζε λεφτά από outsourcing δουλειές ενώ με κυνισμό παραδέχεται ότι «το μαγαζί μας» – εννοώντας το Μαξίμου – δεν είχε πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες αρκεί να μην ανταγωνίζονταν την δική τους ατζέντα.

Σε πρώτο πλάνο βέβαια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση να ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διαγραφή Παππά.

Η ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελία η Προανακριτική θα μελετηθούν από τον εισαγγελέα ο οποίος αναμένεται εντός των ημερών να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Αν δηλαδή το επίμαχο υλικό θα αποτελέσει αντικείμενο ποινικής έρευνας και εφόσον τεθεί υπό διερεύνηση ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις, τα ερευνώμενα ζητήματα δηλαδή, που θα δοθούν στον εισαγγελικό λειτουργό που θα αναλάβει τη διενέργεια της.

Η διαβίβαση του υλικού από την ειδική επιτροπή της Βουλής έγινε σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις».

Σύμφωνα με νομικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εφόσον πιστοποιηθεί η γνησιότητα του ηλεκτρονικού αρχείου από την αρμόδια Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το υλικό που περιέχεται σε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα αν είναι ή όχι παρανόμως αποκτηθέν, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά υπόθεση οικονομικού εγκλήματος ή διαφθοράς.

Παππάς: Εννοούσα το «μαγαζάκι του Μιωνή

Ο κ. Παππάς μιλώντας στο MEGA παραδέχθηκε ότι είναι η φωνή του αυτή που ακούγεται στο ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τον «καυτό» διάλογο με τον Μιωνή.

Ωστόσο τα όσα ανέφερε, απλά επέστρεψαν το δημόσιο «διάλογο» μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πρότερη κατάσταση. Η ΝΔ βάζει στο κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ως έχοντα την ευθύνη της δημιουργίας του παρακράτους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται εμπλέκοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι όταν μιλούσε για «μαγαζάκι» και «πολλά λεφτά» αναφερόταν στον Σάμπυ Μιωνή, τις δικές του επιχειρήσεις και τα χρήματα που έβγαζε.

Ακόμη ανέφερε ότι οι συναντήσεις με τον Μιωνή έγιναν με πρωτοβουλία και έπειτα από επίμονα αιτήματα του επιχειρηματία, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης σημείωσε πως η συνάντηση έγινε έπειτα από παράκληση του κράτους του Ισραήλ και για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Σε ό,τι αφορά το εάν ήταν σε γνώση του Αλέξη Τσίπρα οι συναντήσεις αυτές, ο Νίκος Παππάς μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε γενικότερη ενημέρωση, όχι για κάθε συνάντηση που γίνεται.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι ο Μιωνής που διαχειρίστηκε τη μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων της λίστας Λαγκάρντ ενώ συνέδεσε τα όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα με τη κατάθεση του κ. Μιωνή στην προανακριτική για τη Novartis.

Στο στόχαστρο Μαρέβα και Σαμαράς

«Η κυρία Μητσοτάκη, ήταν μονίμως στην ατζέντα της συζήτησης με τον κ. Μιωνή. Μου εξηγούσε ότι ο κ. Παπασταύρου έχει μια εγγύτητα με την κ. Μαρέβα που θα τον απέτρεπε ό,τι κι αν έβλεπε να τα βγάλει προς τα έξω» είπε ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τον οποίο, αποδεικνύεται ότι «και στο παρελθόν έχουν γίνει διαμεσολαβήσεις, όπως αυτή του κ. Σαμαρά το 2013, που κουμπώνει με το έμβασμα των 2,6 εκατ. Ευρώ.

Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που ζητά από εκδότη να μην ενοχλεί τον Παπασταύρου και τον Μιωνή, επειδή έχουν βοηθήσει τη ΝΔ, κι αποδεικνύεται, ότι υπάρχει έμβασμα 2,6 εκατομμυρίων ευρώ»

«Αυτό που δεν έγινε είναι να ανακατευτούμε για να διασφαλίσουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες επιχειρηματιών. Αυτό το έκανε ο Σαμαράς. Τον προκαλώ δημοσίως να βγει δημόσια να μιλήσει», τόνισε ο Νίκος Παππάς.

ΝΔ: Ο Νίκος Παππάς έπεισε μόνο για την ενοχή του

Σχολιάζοντας την συνέντευξη η ΝΔ σημείωσε: «Ο κ. Παππάς με τη σημερινή θλιβερή τηλεοπτική εμφάνισή του, μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του».

«Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να «πουλήσει» φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του» συνεχίζει σε άλλο σημείο και καταλήγει «ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους.»

Ενήμερος ο Τσίπρας λέει ο Παπαγγελόπουλος

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για όλες τις ενέργειές μου ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά και πουθενά δεν παρενέβη, τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό επιτέθηκε στον κ. Μιωνή, λέγοντας πως από τους διαλόγους προκύπτει πως «εκβιάζει, υπόσχεται… ».

Ανέφερε, επίσης, ότι από τους ίδιους διαλόγους προκύπτει πως ο ίδιος, ο κ. Παπαγγελόπουλος δηλαδή, δεν είχε καμία ανάμειξη με την κυρία Μαρέβα.

Οπως τόνισε, ακούστηκε από κανάλια ότι «ο Παππάς κι εγώ στοχοποιήσαμε τη Μαρέβα».

Πουθενά, στο ηχητικό, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο για μένα και «αν το δείτε προσεκτικά, ο Μιωνή λέει στον Παππά ότι ξέρεις για τη Μαρέβα δεν μπορεί να καταθέσει ο Μιωνή. Αυτός την μπλέκει. Και αύριο, μεθαύριο θα αποκαλύψω ποιος μπλέκει την κυρία Μαρέβα», λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τσοβόλας : Να κληθεί στην επιτροπή ο Μιωνής

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, για το ζήτημα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες γύρω από την ηχητική συνομιλία-ντοκουμέντο που προσκόμισε στη Βουλή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής για τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υποστήριξε μάλιστα πως ένα-δύο μέλη της Προανακριτικής επιτροπής παραποιούν αυτά που λέει ο κ. Παπαγγελόπουλος και τα διαδίδουν στα ΜΜΕ. «Γίνεται κατασκευή στα ΜΜΕ επί μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο, ο ίδιος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρη η συνομιλία και όχι κομμάτια αυτής, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Όσον αφορά τις σχέσεις Παπαγγελόπουλου και Τσίπρα, ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ τους και πως «αυτά που λένε ακόμα και αν είναι αληθή δεν ενοχοποιούν τον κ. Τσίπρα».