Oταν το θέμα είναι η ροκ, τα riffs είναι το SOS. Μπορούν να είναι πολύ απλά: 2, 3, το πολύ 4 νότες, αλλά είναι οι κατάλληλες νότες, στην κατάλληλη σειρά, με τις κατάλληλες παύσεις ή εμφάσεις. Είναι όμως αυτά που θα χαρακτηρίσουν κάθε τραγούδι και θα σας κάνουν να το μουρμουρίζετε στο ντους ή αλλού.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ροκ έπη αρχίζουν με ένα κιθαριστικό riff: από το «Satisfaction» των Rolling Stones στο «Walk this Way» των Aerosmith και από το «Smoke on the Water» των Deep Purple στο «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana.

Θα μπορούσε κανείς να αφηγηθεί ολόκληρη την ιστορία της ροκ μέσα από riffs, και αυτό ακριβώς έκανε ο κιθαρίστας Aλεξ Τσάντγουικ στο ακόλουθο βίντεο: 100 riffs μέσα σε 12 λεπτά!

https://vimeo.com/43426940

Ενώ είναι εύκολο για την κιθάρα να κλέψει την παράσταση σε ένα τραγούδι, το παρακάτω βίντεο θα σας πείσει ότι το μπάσο και τα ντραμς, το rhythm section δηλαδή, είναι εξίσου σημαντικό. Ο μπασίστας Μαρκ Νάχαρ και ο ντράμερ Νέιτ Μπάουμαν καλύπτουν 60 χρόνια μουσικής ιστορίας μέσα σε 17 λεπτά.

Και τα δύο βίντεο αποτελούν παραγωγή του καταστήματος μουσικών οργάνων Chicago Music Exchange στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου οι υπάλληλοι ακούν πιθανότατα όλη μέρα τα riffs αυτά από πελάτες που δοκιμάζουν τα όργανα. Αλλά ποτέ σε χρονολογική σειρά ή με τόση δεξιοτεχνία όση σε αυτά τα βίντεο. Τα οποία, σημειωτέον, γυρίστηκαν σε μία μόνο λήψη, χωρίς μοντάζ!