Έντεκα χρόνια μετά την… «κλοπή του αιώνα» όπως είχε χαρακτηριστεί, ο δράστης και ο φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης, συναντήθηκαν για πρώτη φορά και είχαν έναν απολαυστικό διάλογο.

Τη συνάντηση κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο ο δικηγόρος και συλλέκτης έργων τέχνης Στέλιος Γκαρίπης, που έκανε και τη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση με τον κατηγορούμενο να καταδικάζεται σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή στην έφεση και να αφήνεται ελεύθερος.

«Θα σε ξάπλωνα κάτω»

Ο κ. Δημήτρης, μοναδικός φύλακας της Εθνικής Πινακοθήκης το 2012 είπε στον δράστη της κλοπής:«Δεν είχα ούτε φακό εκείνο το βράδυ».  «Γιατί τι θα έβλεπες με τον φακό αφού έφυγα τρέχοντας;» ρώτησε ο καταδικασθείς.

«Θα σου τον πετούσα στο κεφάλι να σε ξαπλώσω κάτω», του απάντησε ο κύριος Δημήτρης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Γκαρίπη:

«6 χρόνια κάθειρξη για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012… ακριβώς η ίδια ποινή που είχε επιβληθεί στους κλέφτες ενός rolex στη Μύκονο… αναμένοντας την καθαρογραφή της απόφασης για να καταδειχθεί η στάση της Εθνικής Πινακοθήκης κατά την ακροαματική διαδικασία και ιδίως η υποστήριξη της θέσης πως το σχέδιο του Μονκάλβο που εμφανίστηκε προς πώληση σε οίκο δημοπρασιών της Φλωρεντίας το 2019 δεν ήταν το κλεμμένο από την Εθνική Πινακοθήκη… στη φωτογραφία αριστερά ο μοναδικός φύλακας της Πινακοθήκης το 2012 και αριστερά ο καταδικασθείς: «δεν είχα ούτε φακό εκείνο το βράδυ» -«γιατί τι θα έβλεπες με τον φακό αφού έφυγα τρέχοντας;», ρώτησε ο καταδικασθείς. «θα σου τον πετούσα στο κεφάλι να σε ξαπλώσω κάτι», απάντησε ο κύριος Δημήτρης»