Η Αυστραλία μάχεται με μια έξαρση κοροναϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, η οποία προκλήθηκε μετά από οικογενειακές συγκεντρώσεις και πάρτι γενεθλίων. Ως αποτέλεσμα, μεγάλα τμήματα της Μελβούρνης αποκλείστηκαν, με σκοπό την αποτροπή μιας νέας εξάπλωσης του ιού μόλις λίγες εβδομάδες αφού οι αρχές προχώρησαν σε άρση των περιορισμών.

Τη Δευτέρα, μια επιτροπή δημόσιας υγείας πρότεινε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες να παραμείνουν στα προάστια κατοικίας τους, εν μέσω της αυξανόμενης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη νότια πολιτεία της Βικτώρια. Η κυβέρνηση της πολιτείας τώρα επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να μετατρέψει τη συμβουλή προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι σε υποχρεωτική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μετά από το πολύμηνο lockdown, οι περισσότερες πολιτείες και περιοχές της Αυστραλίας κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό ενεργών κρουσμάτων, να χαλαρώσουν τον περιορισμό των μετακινήσεων και, στην περίπτωση του Κουίνσλαντ να ανοίξουν και πάλι τα στάδια. Στο Σίδνεϋ, η ζωή έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα, με τα σχολεία και τις παραλίες να έχουν ανοίξει και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να έχουν χαλαρώσει αρκετά. Στη Δυτική Αυστραλία, πλήθη των 30,000 ανθρώπων θα μπορούν από την Κυριακή να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες, ενώ τις πόρτες τους θα ανοίξουν και οι συναυλιακοί χώροι.

Όμως στη Βικτώρια, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σχεδόν το 83% των 116 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία βδομάδα στην Αυστραλία συνέβησαν εκεί, με μια μεγάλη μερίδα τους να έχει προκύψει από διασπορά του ιού εντός της κονότητας.

Το Σάββατο, ο ηγέτης της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα γίνουν και πάλι πιο αυστηροί, καθώς οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων. Ανακοίνωσε ότι για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επισκεπτών που επιτρέπονται σε κάθε σπίτι θα μειωθεί από τους 20 στους πέντε, ενώ οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν και πάλι στο όριο των 10 ατόμων.

Ο αρχίατρος της Βικτώρια, Μπρετ Σούτον, περιέγραψε την πολιτεία ως εβρισκόμενη σε ένα «σημείο καμπής» ωθώντας τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Την Κυριακή, η αυστραλιανή επιτροπή προστασίας της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελείται από τον αρχίατρο της κάθε πολιτείας και τον υπουργό υγείας της ομοσπονδίας, πρότεινε οι κάτοικοι της Βικτώρια να μην ταξιδεύουν από και προς έξι κοντινές περιοχές που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τη Δευτέρα, οι κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας συμβουλεύθηκαν να αποφεύγουν τις επισκέψεις στα επίκεντρα της πανδημίας στη Βικτώρια, καθώς επίκεινται και οι διακοπές των μαθητών.

Ο Άντριους τόνισε ότι οι αρχές θα επεξεργαστούν το ενδεχόμενο επιπλέον περιορισμών αν συνεχίσει να αυξάνεται η κυκλοφορία του ιού εντός της κοινότητας.

Τι οδήγησε στη νέα έξαρση

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι μια αντιρατσιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη δύο εβδομάδες πριν ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. Όμως ο αρχίατρος της Βικτώρια επιβεβαίωσε ότι δεν είναι αυτή η αιτία της νέας έξαρσης.

«Δεν θεωρώ ότι ευθύνεται η διαδήλωση. Δεν έχουμε δει περιπτώσεις που να μπορούμε να συνδέσουμε ξεκάθαρα με αυτή», δήλωσε τη Δευτέρα.

Από τους περίπου 30,000 διαδηλωτές, μόλις τέσσερις έχουν βγει θετικοί στον κοροναϊό, χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μολύνθηκαν από αυτόν στη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Αντ’ αυτού, ο Άντριους αποδίδει την έξαρση στις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

«Είχαμε περιπτώσεις ατόμων που συγκεντρώθηκαν σε μεγάλούς αριθμούς στο σπίτι τους ή στο σπίτι κάποιου συγγενούς τους, παρά το γεγονός ότι τους είχαμε συμβουλεύσει να παραμείνουν στο σπίτι. Είχαμε περιπτώσεις ατόμων που βγήκαν θετικοί στο τεστ, τους είπαμε να παραμείνουν σπίτι απομονωμένοι και αντ’ αυτού πήγαν στη δουλειά τους ή επισκέφθηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε μεγάλους αριθμούς», τόνισε.

«Οι ειδικοί μας λένε ότι σε μεγάλο βαθμό, τα νούμερα προκύπτουν από οικογένειες – οικογένειες που συναντιούνται σε μεγάλες ομάδες και δεν ακολουθούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής».

Ο Άντριους ανέφερε την Κυριακή ότι τα μισά κρούσματα της Βικτώρια από το τέλος Απριλίου προέκυψαν από μετάδοση μέσα σε κάποιο σπίτι.

«Μπορείτε να καταλάβετε πώς έγινε. Οι άνθρωποι νιώθουν πιο χαλαροί στο σπίτι. Ρίχνουν τις άμυνές τους. Επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες. Όμως εξακολουθούμε να βρισκόμαστε εν μέσω μιας πανδημίας – και εξακολουθούν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Τα επίκεντρα προκλήθηκαν από τέσσερις ή πέντε μεγάλες ομάδες κρουσμάτων. Οι δύο μεγαλύτερες εξάρσεις προέκυψαν από οικογένειες στα προάστια του Κέιλορ Ντάουνς και του Κόμπουργκ, από όπου εξαπλώθηκαν σε διάφορα προάστια της Μελβούρνης.

Μέχρι στιγμής, αρκετά σχολεία και μαγαζιά έχουν κλείσει για βαθιά απολύμανση, ενώ αρκετοί οίκοι ευγηρίας έχουν τεθεί σε lockdown αφού εντοπίστηκαν κρούσματα ανάμεσα στους κατοίκους. Περισσότερες από χίλιες επαφές τέθηκαν σε καραντίνα.

Μέχρι στιγμής, η Αυστραλία έχει καταγράψει 102 θανάτους από κοροναϊό και περισσότερα από 7,400 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πηγή: www.theguardian.com