Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ  Λευκωσίας και Λονδίνου για ανάπτυξη των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο.

«Να μην μιλάτε μετά για λύση όταν πραγματοποιείτε τέτοια βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «επιχειρεί υφαρπαγή» προσπαθώντας να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή των βρετανικών βάσεων και πως «αυτό ονομάζεται υφαρπαγή».

Ο Τσελίκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, της οποίας προήδρευσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν.

Αναφερόμενος στη πρόσφατη ρύθμιση που αφορά τη συμφωνία των Ελληνοκυπρίων με τη Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με την χρήση ιδιόκτητων περιουσιών που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, ο Τσιελίκ υποστήριξε ότι με τη νέα ρύθμιση που έγινε, στόχος είναι να αλλάξει το καθεστώς που επικρατεί στις βάσεις. Επικρίνοντας το γεγονός ότι η νέα συμφωνία έγινε χωρίς να υπάρξει διαβούλευση ούτε με την Τουρκία αλλά ούτε και με το ψευδοκράτος, ο Τσιελίκ υποστήριξε ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα και ακίνητη περιουσία στις βάσεις. «Όχι μόνο προσπαθείτε να αλλάξετε το καθεστώς των βάσεων αλλά προσπαθείτε να το αλλάξετε και μονομερώς προς όφελος της νότιας Κύπρου. Κανείς να μην σκεφθεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις βρετανικές βάσεις», προειδοποίησε.

«Ενόσω γίνονται αυτές οι προσπάθειες, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα μπορούν να μιλούν από εδώ και πέρα για λύση, ισότητα και άλλα τέτοια ζητήματα. Οποιαδήποτε βήματα λαμβάνονται μονομερώς αλλά και οι προσπάθειες για δημιουργία τετελεσμένων, σίγουρα στρέφονται εναντίον τους τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οποιαδήποτε βήματα γίνονται χωρίς την έγκριση της Τουρκίας ή και χωρίς την έγκριση της ΤΔΒΚ, σίγουρα θα στραφούν εναντίον τους. Θα ήθελα να τους προειδοποιήσω για μια ακόμη φορά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε αυτό το βήμα που έγινε, θα παρακολουθούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα περιουσίας των Τουρκοκυπρίων εντός των συνόρων των βρετανικών βάσεων, αυτό είναι ένα αναπόσπαστο δικαίωμα, και είναι ένα νόμιμο δικαίωμα σύμφωνα με τον διεθνές δίκαιο. Να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις Βρετανικές Βάσεις», δήλωσε ο Τσιελίκ

Εκτός από την οργισμένη αναφορά στην κυπριακή κυβέρνηση ο Τσελίκ αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του στον Κυριάκος Μητσοτάκη αλλά και στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα:

«Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά από εδώ τη νότια Κύπρο (sic) για τα νέα της βήματα, ότι ενόσω προβαίνει σε τέτοια βήματα, να μην αναφέρεται από εδώ και πέρα σε λύση. Στο παρελθόν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας προέβη σε μια ωραία δήλωση, απευθυνόμενος στον νυν Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης, θέλοντας να επιλύσει τα προβλήματα με την Τουρκία, πηγαίνει στη Γερμανία, πηγαίνει στη Γαλλία και συνεχώς γυρίζει δεξιά και αριστερά ζητώντας να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία. Ο Τσίπρας του έδωσε μια πολύ καλή συμβουλή. ‘Αν επιθυμείς να επιλύσεις τα προβλήματα με την Τουρκία, πήγαινε και μίλα με τον Έρντογαν, και μην χτυπάς άλλες πόρτες. Ο Τσίπρας αντιλήφθηκε στην δική του θητεία ότι αυτή η μέθοδος δεν φέρνει λύση στα προβλήματα. Όμως ο Τσίπρας είχε αντιληφθεί επίσης ότι πολλά προβλήματα ξεπεράστηκαν στη δική του θητεία μέσω ενός θετικού και εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία».

«Παραμένουμε στο πλευρό του Σάρατζ»

Ο εκπρόσωπος του AKP αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι το θέμα βρίσκεται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη της.

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης Σάρατζ και του λαού της Λιβύης, ο Τσελίκ είπε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα αιτήματα της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης καθώς επίσης και τις αποφάσεις των ΗΕ. «Την ίδια στιγμή, είναι πολύ σημαντικά και τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση είναι πολύ σημαντική από απόψεως του μέλλοντος μας με τη Λιβύη», ανέφερε ο Τσιελίκ.

Επικρίνοντας τις διατυπώσεις που γίνονται όπως «τι δουλειά έχει η Τουρκία στη Λιβύη», ο Τσιελίκ ανέφερε τα εξής: «Είμαστε κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ότι δουλειά και να είχαμε στο παρελθόν στη Λιβύη, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας με τη Λιβύη. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας εκεί στο έλεος των απαίσιων πλάνων ορισμένων. Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ότι χρειάζεται για το καλό της Τουρκίας και ότι χρειάζεται για το όνομα της Τουρκίας».