Την ώρα που η Τουρκία προχωρά βήμα – βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας τα ελληνικά συμφέροντα, Αθήνα και Λευκωσία προχώρησαν σε μια ενέργεια με μεγάλη διπλωματική σημασία.

Ειδικότερα, για τις 17 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί τρεις εκλογές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, ο οποίος έχει θητεία ένα χρόνο. Φέτος, ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης είναι ο τούρκος πρώην διπλωμάτης και βουλευτής Βολκάν Μποζκίρ.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η «σιωπηλή διαδικασία» που καλεί τα κράτη μέλη μέσα σε διάστημα 72 ωρών να διατυπώσουν τυχόν αντιρρήσεις σχετικά με την εκλογή αυτή.

Η επιστολή Κύπρου – Αρμενίας

Κύπρος και Αρμενία με επιστολή τους στον ΟΗΕ -κίνηση στην οποία συνέπραξε και η Ελλάδα-  έσπασαν τη «σιωπηρή διαδικασία», επισημαίνοντας ότι για τη θέση αυτή πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που «είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που δεν ισχύει με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της παραβιάζοντας συστηματικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία».

Η επιστολή της Κύπρου και της Αρμενίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα liberal.gr, δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τι αναφέρεται

Στην επιστολή, όπως μεταφράζεται από την ιστοσελίδα liberal.gr, αναφέρεται:

«Αναφερόμαστε στην επιστολή σας της 27ης Μαΐου 2020, με την οποία θέτετε υπό σιωπηρή διαδικασία, έως την 1η Ιουνίου 2020, στις 5 μ.μ., σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης 74/544 της 27ης Μαρτίου 2020, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να εκλέξει τον Βόλκαν Μποζκίρ της Τουρκίας ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης κατά την εβδομήντα πέμπτη συνεδρίασή της. Εξετάσαμε τη δήλωση θέσεων του κ. Μποζκίρ και σημειώσαμε δεόντως τις διαβεβαιώσεις που παρείχε κατά τη διάρκεια του διαδραστικού διαλόγου με τον υποψήφιο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2020:

α) να εκπροσωπεί αποκλειστικά την θέση στην οποία εκλέγεται, με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα, αποφάσεις, κανόνες και πρακτικές που θα τον δεσμεύσουν ως Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης· και

β) να αντιμετωπίζει ισότιμα όλα τα κράτη μέλη, τηρώντας το πνεύμα της πολυμερούς προσέγγισης και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στο επίκεντρο της οποίας είναι τα Ηνωμένα Έθνη.

Η διαφάνεια και η δημοσιότητα σε όλες τις διαδικασίες εκλογής είναι απαραίτητες για την ιδιότητα μέλους των Ηνωμένων Εθνών ώστε να γίνονται συνειδητές επιλογές, μέσω της δέουσας εξέτασης των προτεραιοτήτων, των απόψεων και των προθέσεων των υποψηφίων, καθώς και του υπόβαθρου τους. Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία της διασφάλισης ότι κάθε Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκπληρώνει τις ευθύνες του με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο, με το κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, επικαλύπτοντας όλες τις άλλες σκέψεις

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εκλογή ενός μη διχαστικού Προέδρου για να ηγηθεί της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου ορόσημο της 75ης Συνοδου και να την καθοδηγήσει να δεσμευτεί εκ νέου στο πολυμερές σύστημα και στους κανόνες που το στηρίζουν. Πέρα από τις ιδιότητες κάθε υποψηφίου, θεωρούμε ότι η ηγεσία του μοναδικού καθολικού κύριου οργάνου των «Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να κατέχει ένας υπήκοος κράτους μέλους που είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με το κράτος που έθεσε την υποψηφιότητα του κ. Μποζκιρ.

Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της παραβιάζοντας συστηματικά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακή κυριαρχία.

Το κάνει επιδεικνύοντας ένα πρότυπο επιθετικής συμπεριφοράς προς τις γειτονικές χώρες της, καταπατώντας το έδαφός τους, υπονομεύοντας την κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εργαλειοποιώντας τη δεινή θέση των προσφύγων και των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Επιβάλλοντας και διατηρώντας έναν παράνομο αποκλεισμό εδάφους στην Αρμενία για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Τουρκία εμποδίζει αποτελεσματικά τη διέλευση και την πρόσβαση στη θάλασσα της γειτονικής περίκλειστης χώρας.

Οι επίμονες πολιτικές της Τουρκίας να αρνείται και να επιτίθεται στη μνήμη και την αξιοπρέπεια των θυμάτων της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 105 χρόνια εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Αρμενίας και της ευρύτερης περιοχής.

Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και συνεχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της επικράτειάς της για σχεδόν 50 χρόνια. εξακολουθεί να αρνείται την ίδια την ύπαρξή της επιμένοντας να μην την αναγνωρίσει, έχοντας ανακηρύξει μονομερώς μια παράνομη, αποσχιστική οντότητα στην περιοχή που κατέχει, την οποία προσπαθεί να θέσει απέναντι στην μοναδική νόμιμη κυβέρνηση, παρά τη σαφή καταδίκη των ενεργειών της από το Συμβούλιο Ασφαλείας· είναι υπεύθυνη για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, για τις οποίες εξακολουθεί να καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων· και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα σε καθημερινή βάση.

Για τους λόγους αυτούς, οι αντιπροσωπείες μας αντιτίθενται στην εκλογή του κ. Μποζκίρ με σιωπηρή διαδικασία και ζητούν η εκλογή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης στην 75η συνεδρίασή της να διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία. Θα σας ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να ενημερώσετε σχετικά τα κράτη μέλη και να διανείμετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφου της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 4 της ημερήσιας διάταξης.

Μ. Μαργκαριάν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας

Α. Μαυρογιαννης Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου»