Σε διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών τέθηκαν χθες, Πέμπτη, δύο αστυνομικοί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, οι οποίοι φαίνονται σε βίντεο να σπρώχνουν και να πέφτει στο έδαφος ένας 75χρονος λευκός άνδρας, την ώρα που συνεχίζονταν για 10η νύχτα οι διαδηλώσεις για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς κατά τη βίαιη προσαγωγή του.

Βίντεο σοκ με ωμή βία κατά 75χρονο

Το βίντεο, το οποίο τράβηξε ένας δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να πλησιάζει γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών. Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος είναι λευκός, δεν κατονομάζεται.

“Ταράχτηκα πολύ από το βίντεο», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν. «Έπειτα από μέρες ειρηνικών διαδηλώσεων και ορισμένες συναντήσεις μεταξύ εμού, της ηγεσίας της αστυνομίας και μελών της κοινότητας, το αποψινό γεγονός είναι αποκαρδιωτικό», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Προσοχή σκληρές εικόνες

Χιλιάδες άνθρωποι καταδίκασαν το συμβάν

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε ευρέως την καταδίκη χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας.

Ο 46χρονος Αφροαμερικανός Φλόιντ πέθανε στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου αφού ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν τον πίεζε στο λαιμό με το γόνατό του για σχεδόν 9 λεπτά κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Το βίντεο από το Μπάφαλο δείχνει τους περισσότερους από τους αστυνομικούς να προσπερνούν τον άνδρα που έπεσε, μολονότι ο αστυνομικός που τον έσπρωξε με το γκλομπ αρχίζει να σκύβει πάνω του προτού τον απομακρύνει ένας άλλος αστυνομικός. Κάποιος ακούγεται να καλεί ιατρική βοήθεια.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι δύο μέλη συνεργείου πρώτων βοηθειών έσπευσαν και βοήθησαν τον 75χρονο να μπει σε ασθενοφόρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε αφού σκόνταψε και έπεσε, επισημαίνει ο ραδιοσταθμός.

Αφού είδε το βίντεο, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπράουν.

Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 75χρονος

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με τον δήμαρχο του Μπάφαλο και συμφώνησαν ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή επίσημης έρευνας.

Αυτός έγραψε: «Οι αστυνομικοί θα πρέπει να επιβάλλουν – ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ- το νόμο».

Ο 75χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Erie County Medical Center Hospital στο Μπάφαλο, διευκρίνισε ο Μπράουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ