Αφησε κάτω την κιθάρα του, πήγε κοντά της και τη φίλησε στο πίσω μέρος του λαιμού της. Η τρυφερή κίνηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη προς τη Δήμητρα Γαλάνη ήταν μια στιγμή που αποτύπωνε την ανάγκη της επαφής. Και στην προχθεσινή πρόβα στο στούντιο Sierra για τις ανάγκες του γυρίσματος της εκπομπής «Στο σπίτι με τη Δήμητρα Γαλάνη» η επιθυμία της επικοινωνίας διαπερνούσε όλη τη διαδικασία.

Ο πυρετός της προετοιμασίας ήταν σαν μια μικρή γιορτή με ανεπίσημο ένδυμα. Οι τεχνικοί με τα ακουστικά και τα καλώδια στα χέρια να πηγαινοέρχονται, επικοινωνώντας στον δικό τους κώδικα, η Δήμητρα Γαλάνη – η οικοδέσποινα – να ελέγχει με το βλέμμα της τα πάντα, οι καλεσμένοι της Μιχάλης Χατζηγιάννης, Στάθης Δράκος, Κατερίνα Πολέμη, Παυλίνα Βουλγαράκη και ο νεότερος της παρέας Δημήτρης Κόψης. Η προσοχή της ήταν στραμμένη πάντα στους νέους. Ισως γιατί εκεί ως ευφυής μουσικός δεν άφησε τα χρόνια της να περάσουν χωρίς να βρει τρόπους παραγωγικούς για να συνεχίσει να αναπνέει μέσα στην τέχνη της: με ωριμότητα και γενναιοδωρία. Δίνει χώρο και, όπως λέει η ίδια, σε ένα μικρό διάλειμμα από τις πρόβες, καθισμένη στην πολυθρόνα της και φορώντας μάσκα, «κάλεσα νέους ανθρώπους που δεν τους γνωρίζει πολύ ο κόσμος και προσπαθώ να φωτίσω όπως μπορώ τη δουλειά τους. Αυτό δηλαδή που κάνω πολλά χρόνια τώρα».

«Διαμορφώνει αισθητική»

Είναι όμως χαρούμενη γιατί της δίνεται η ευκαιρία να στήσει αυτή την παράσταση όπως την επιθυμεί. Σε ένα Μέσο όπου, όπως τονίζει, η μουσική ήταν εξοστρακισμένη. «Μέχρι σήμερα η μουσική στη μικρή οθόνη είχε χώρο μόνο σε σαββατιάτικες εκπομπές διασκέδασης. Αυτοπεριορίστηκε. Τώρα όμως δημιουργείται κάτι διαφορετικό, γι’ αυτό και αντέδρασα θετικά στην πρόταση του Mega. Απόλυτα επαγγελματικές συνθήκες: σωστός ήχος, σωστός φωτισμός, σωστή σκηνοθεσία. Και ο καλλιτέχνης ελεύθερος να παρουσιάσει αυτό που θέλει. Το κοινό μπαίνει στη διαδικασία να ακούσει προσεκτικά και έτσι το Mega κάνει τη διαφορά. Το τραγούδι μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Δεν γίνεται απλώς ένα ξεφάντωμα όπου οι τηλεθεατές έχουν ανοιχτή την τηλεόραση, ακούν, γλεντάνε, αλλά δεν βλέπουν καν ποιος ερμηνεύει. Τώρα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν η μουσική και το τραγούδι στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα ενός σταθμού, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το καθήκον του Μέσου είναι να διαμορφώνει αισθητική».

Και αυτό το διαπίστωνε κανείς παρατηρώντας τον χώρο, ο οποίος διαμορφωνόταν για να καταγραφεί το λάιβ. Το ωραίο φωτιστικό μέσα στο γυάλινο κουβούκλιο όπου ήταν κλεισμένος και πάλευε με τα τύμπανά του ο καλός ντράμερ Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, τα χαλιά όπου πάνω είχε στηθεί η ορχήστρα της μπάντας (Στέλιος Προβής μπάσο – Σπύρος Μάνεσης πιάνο – Μηνάς Λιάκος κιθάρα – Γιάννης Ράλλης κιθάρα – Ορέστης Μπενέκας πλήκτρα).

Ξεχώριζε κανείς την άγρια επιθυμία τους να φρεσκάρουν τα τραγούδια. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα παίζουν. Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι από την παράσταση «Ερωτα εσύ», που παρουσίασε η Δήμητρα Γαλάνη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τραγούδια που, όπως μαρτυρά ο τίτλος, ο οποίος είναι δανεισμένος από το τρίτο χορικό της «Μήδειας» του Ευριπίδη στήνουν έναν ερωτικό διάλογο. Τραγούδια από βραζιλιάνικα και αγγλικά, όπως αυτό που μοιράζονται η Κατερίνα Πολέμη και ο Στάθης Δράκος «Insensatez / Insesintive».

Ή το «So in love» του Κόουλ Πόρτερ από το «Kiss me Kate» που ερμηνεύει με βραζιλιάνικη τζαζ προσέγγιση η Κατερίνα Πολέμη. Φυσικά, τον μεγαλύτερο χώρο έχουν οι μικροί ύμνοι στον έρωτα, που έχει γράψει η σπουδαία ερμηνεύτρια, ή εκείνα τα κομμάτια που αγαπά. Οπως το «Σε ποιον να πω το σ’ αγαπώ» (στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου), το οποίο μοιράζεται με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη – συνθέτη του κομματιού. Με παιδική αγωνία περίμενε η Δήμητρα Γαλάνη να τελειώσει το «Ενα πρωινό» για να το προβάρουν: «Ελα, Μιχαλάκη μου, το τραγουδάκι μας έχουμε τόσο καιρό να το πούμε». Κι εμείς τόσο καιρό να ακούσουμε τα δικά μας τραγούδια: «Παραδώσου», «Δεν έχω χρόνο», «Δυο μέρες μόνο», «Συρτάρια», «Σκανδάλη», «Θα σ’ αγαπώ» και όλα όσα έχουμε ψιθυρίσει. Υποσχέσεις για τις ημέρες που θα μπορέσουμε πάλι να μοιραστούμε τη μουσική, δηλαδή τη ζωή.

H εκπομπή στο Mega

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 11 το βράδυ η Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι, ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και στον κόσμο. Μια μουσική περιπλάνηση στον ερωτικό λόγο μέσα από τραγούδια που έχουμε λατρέψει.

Δουλεύοντας τα τελευταία δώδεκα χρόνια με τους σπουδαίους καλλιτέχνες-μουσικούς της νεότερης γενιάς η Δήμητρα Γαλάνη φτιάχνει ένα μουσικό σκηνικό καθαρά ερωτικό και ταξιδιάρικο, ένα παιχνίδι αισθημάτων και αισθήσεων.

Προσκεκλημένος «Στο σπίτι με τη Δήμητρα Γαλάνη» θα είναι ο τραγουδιστής και συνθέτης Μιχάλης Χατζηγιάννης με τον οποίο η Δήμητρα Γαλάνη έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής.

Επίσης μαζί της δύο τραγουδοποιοί-ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, η ελληνοβραζιλιάνα βραβευμένη συνθέτρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη και ο ταλαντούχος συνθέτης Ευστάθιος Δράκος, με τους οποίους η Δήμητρα Γαλάνη δημιουργεί έναν υπέροχο ερωτικό «διάλογο» ανάμεσα σε τραγούδια που αποτελούν διεθνή διαχρονικά στάνταρντ (βραζιλιάνικα, ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά και κυρίως ελληνικά) και μιλούν κατευθείαν στην καρδιά, στο σώμα, στο μυαλό, στις αισθήσεις μας: ερωτικά και ποπ –με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Ειδική συμμετοχή θα έχει η εξαιρετική τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη και ο νεαρός ερμηνευτής Δημήτρης Κόψης.