Τις εξελίξεις στην υπόθεση «επίθεση με βιτριόλι» σχολίασε ο Πρόεδρος τους Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στο «MEGA Mag».

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, «αν διερευνηθούν τα κοινωνικά δίκτυα της 34χρονης κοπέλας, θα υπάρχουν συνομιλίες και επικοινωνίες της, με το πρόσωπο που ίσως να είναι ο άνθρωπος πίσω από το έγκλημα».

Σε ότι αφορά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στην περιοχή της επίθεσης, εξηγεί ότι οι κεραίες καταγράφουν μόνο τα δεδομένα κίνησης .

Διευκρινίζει ωστόσο, πως αν η δράστιδα, πήγε στο σημείο και δεν χρησιμοποίησε το κινητό της και απλά το είχε μαζί της δεν θα καταγραφεί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το θέμα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου σχετίζεται με τους παρόχους και το πόσο γρήγορα δίνουν στην αστυνομία τα δεδομένα που θέλει να αναλύσει.

Τέλος, υπογράμμιση την αναγκαιότητα όποιος απειλείται μέσω διαδικτύου να καταφεύγει στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Δεν πρέπει να φτάνουμε στο έγκλημα και μετά να ψάχνουμε τους δράστες. Η πρόληψη είναι το καλύτερο μέσο» κατέληξε.

Κερδίζει έδαφος το σενάριο της ηθικής αυτουργίας

Καθοριστική είναι η σημασία των αποτελεσμάτων της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου στην υπόθεση της Καλλιθέας προκειμένου να καταφέρουν οι Αρχές να φτάσουν στα ίχνη της γυναίκας που έριξε το βιτριόλι στην άτυχη 34χρονη.

Κι αυτό, διότι, έτσι, οι αρχές εκτιμούν ότι θα οδηγηθούν στην δράστιδα και ως εκ τούτου στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Βέβαια, αυτό που ακόμα δεν είναι σαφές, είναι εάν πράγματι η δράστιδα είχε μαζί της κινητό την ώρα της επίθεσης, ώστε να αποκαλυφθούν τα ψηφιακά ίχνη της.

Πάντως η επίθεση φαίνεται ότι ήταν μια καλά προετοιμασμένη ενέργεια.

Το σενάριο της ηθικής αυτουργίας

Την ίδια ώρα, οι αρχές, εξετάζουν υλικό από κάμερες κυκλοφορίας μέρες πριν την επίθεση αλλά και τη μέρα αυτής, ούτως ώστε να βρουν όσα περισσότερα στοιχεία για την μαυροφορεμένη γυναίκα που έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο της 34χρονης.

Παράλληλα, προσπαθεί να αξιοποιηθεί η μαρτυρία ενός κατοίκου, ο οποίος είχε παρατηρήσει την μαυροφορεμένη γυναίκα να επισκέπτεται την περιοχή για μέρες μέχρι και την επίθεση. Έκτοτε, δεν επανεμφανίστηκε.

Οι Αστυνομικοί εκτιμούν ότι στην επίθεση με βιτριόλι υπήρξε ηθικός και φυσικός αυτουργός, δηλαδή ότι η μαυροφορεμένη γυναίκα έδρασε κατ’ εντολή και όχι με δική της πρωτοβουλία.

Από την άλλη, μπορεί ο κύκλος των υπόπτων, ως ηθικών αυτουργών να έχει στενέψει, και να αφορά τρία άτομα, ωστόσο και τα τρία έχουν πολύ ισχυρά άλλοθι, μέχρι στιγμής.

Νέο βίντεο

Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί φέρονται να έχουν εξασφαλίσει νέο βίντεο με τη γυναίκα που έριξε το βιτριόλι στην άτυχη γυναίκα. Ωστόσο, και σε αυτό το βίντεο το πρόσωπο της δράστιδας δεν φαίνεται, επειδή φοράει μάσκα και σκούφο. Μάλιστα πρόκειται για βίντεο της προηγουμένης από την αυτή της επίθεσης.

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό σημείο των ερευνών αφορά τον τηλεφωνικό θάλαμο. Όπως προκύπτει από τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, η μαυροντυμένη γυναίκα τοποθέτησε μία τηλεκάρτα στο θάλαμο για να επικοινωνήσει με την εταιρεία ραδιοταξί, για να της εξασφαλίσει όχημα για 3 ή 4 ημέρες. Έτσι λοιπόν οι αστυνομικοί -επειδή υπάρχει σειριακός αριθμός- προσπαθούν να εντοπίσουν από πού ακριβώς αγοράστηκε η τηλεκάρτα ή αν έχουν γίνει άλλες τηλεφωνικές κλήσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατάθεση του οδηγού ταξί που μετέφερε τη δράστιδα, έδωσε πολύτιμα στοιχεία στην Ασφάλεια, όχι όμως και την ταυτότητά της.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ζητούσε από τον οδηγό να περιμένει σε συγκεκριμένο σημείο, κοντά στην είσοδο της εταιρείας στην Καλλιθέα, ενώ η ίδια είχε ελέγξει επανειλημμένα το κτίριο. Η διαδρομή ήταν από το Παγκράτι στην έδρα της εταιρείας όπου εργάζεται η 34χρονη.

Έδρασε κατ’ εντολήν

Το θύμα υποστηρίζει στους αστυνομικούς πως δεν αναγνωρίζει στα πρόσωπα που της υποδεικνύουν ως ύποπτα το άτομο που της επιτέθηκε στην είσοδο του κτιρίου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν σοβαρά είναι η γυναίκα που επιτέθηκε στην 34χρονη να εκτέλεσε ένα επαγγελματικό πληρωμένο συμβόλαιο κατ΄εντολή άλλου προσώπου άντρα ή γυναίκα με το οποίο μπορεί να είχε προστριβές η 34χρονη και την ίδια στιγμή να παρουσιάζει ένα ισχυρό άλλοθι καθώς δεν ήταν παρών στο σημείο της επίθεσης.

Ήταν καλά προετοιμασμένη

Οι κινήσεις της γυναίκας που έριξε το καυστικό υγρό στο πρόσωπο της 34χρονης δείχνουν πολύ καλή προεργασία. Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι επικοινώνησε για τη μεταφορά της με ταξί μέσω τηλεφώνου που δεν μπορεί να εντοπιστεί.

Ένα από τα σενάρια που ερευνούν οι αστυνομικοί είναι να μην έφερε μαζί της την ημέρα της επίθεσης κινητό τηλέφωνο για να μην προδώσει την παρουσία της. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους αποτελέσματα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που ήδη επεξεργάζονται.

Σημαντική φαίνεται πως είναι η μαρτυρία μιας εργαζόμενης που δουλεύει κοντά στο σημείο της επίθεσης, καθώς είπε ότι είχε δει μια γυναίκα να στέκεται δίπλα στα λουλούδια. «Μάλιστα με ρώτησε αυτή η κυρία τι περιμένει εκεί» είπε χαρακτηριστικά.