Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Λιβύη, όπου τα γεγονότα επί του εδάφους έχουν οδηγήσει στην ανατροπή της υπεροχής του Χαλίφα Χαφτάρ και στην ενδυνάμωση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φαγέζ Αλ – Σάρατζ που έχει την κομβική υποστήριξη της Τουρκίας.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Bloomberg, σημειώνεται, πως ο Χαλίφα Χαφτάρ έθεσε την προοπτική μιας επικίνδυνης νέας κλιμάκωσης στον πόλεμο της Λιβύης με την απειλή να στοχεύσουν τις τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, ωθώντας την Άγκυρα να προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Απειλές προς την Τουρκία

Ο αρχηγός της αεροπορικής δύναμης του Χαφτάρ, Σακρ Αλ-Γιαρουσσί, δεσμεύθηκε να εξαπολύσει τη «μεγαλύτερη εναέρια εκστρατεία στην ιστορία της Λιβύης» με όλες τις τουρκικές θέσεις να γίνονται «νόμιμοι στόχοι για την αεροπορική μας δύναμη».

Τη δήλωση αυτή αργότερα επιβεβαίωσε στο Bloomberg. Ο επικεφαλής της ασφάλειας στη διοίκηση της Τρίπολης, δήλωσε ότι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες ότι αρκετά αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής είχαν φτάσει στο ανατολικό προπύργιο του Χαφτάρ από μια ρωσική βάση στη Συρία.

Ο Χαφταρ κλονίστηκε από τις ήττες την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη, οι οποίες απέτρεψαν αποτελεσματικά την επί μακρόν επίθεσή του για την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Ρώσους μισθοφόρους, αποσύρθηκε από μια βασική αεροπορική βάση τη Δευτέρα και υποχώρησε  σε έναν από τους λίγους προμαχώνες που απέμειναν στα δυτικά της χώρας.

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής αντιπαράθεσης

Οι διεθνείς ανησυχίες έχουν αυξηθεί καθώς η σύγκρουση της Λιβύης προσελκύει περιφερειακές δυνάμεις, βυθίζοντας τη χώρα σε μια μάχη πληρεξουσίου, με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για να θεραπεύσουν τις ρήξεις της χώρας να καταρρέουν και έκλεισε το 90% της παραγωγής πετρελαίου στο κράτος μέλος του ΟΠΕΚ.

Η πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία έχει σημάνει συναγερμό.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση με τον «ισχυρότερο τρόπο».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός της χώρας ήταν καλά προετοιμασμένος να υπερασπιστεί τους τόπους και τις περιοχές υπό την προστασία του χρησιμοποιώντας τουρκικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν κοντά στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έστειλε επίσης συστήματα πυραυλικής άμυνας επιφανείας-αέρος στη Λιβύη που της έδωσαν το προβάδισμα έναντι των οπλισμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν τα ΗΑΕ, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους της Λιβύης.

Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων

Μια εναέρια εκστρατεία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ θα έπρεπε πρώτα να εξουδετερώσει την αεροπορική άμυνα στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν διεισδύσει στα προάστια της πρωτεύουσας και φάνηκαν έτοιμοι να εισέλθουν στην Τρίπολη πριν η Τουρκία κλιμακώσει την επέμβασή της στις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χιλιάδων Σύρων πολιτοφυλάκων.

Οι ξένοι υποστηρικτές του Χαφτάρ δεν πρόκειται να δεχτούν την ήττα, είπε ένας ανώτερος Άραβας αξιωματούχος με άμεση γνώση της εκστρατείας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Λιβύης των Ηνωμένων Εθνών Στεφάνι Ουίλιαμς προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση στον πόλεμο για τον έλεγχο της χώρας, ο οποίος έχει δει μια σειρά συγκρούσεων από την εξέγερση του 2011, που έριξε τον Καντάφι.

Ο Fathi Bashagha, επικεφαλής ασφαλείας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι MiG 29 και δύο Sukhoi 24 είχαν πετάξει στα ανατολικά από τη ρωσική ελεγχόμενη αεροπορική βάση Hmeimim στη Συρία, συνοδευόμενες από δύο ρωσικά αεροσκάφη SU-35. Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν αυτά ήταν ανακαινισμένα αεροσκάφη που ανήκαν στην αεροπορική δύναμη του Χαφτάρ ή προσθήκες στο στόλο του.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμοι να εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με τους Τούρκους στη Λιβύη», δήλωσε ο Wolfram Lacher, ειδικός της Λιβύης στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο SWP. Αυτό δεν θα σήμαινε απαραίτητα αύξηση των συγκρούσεων, είπε.

«Αν οι Τούρκοι πιστεύουν ότι είναι σοβαροί για αυτό και μπορούν να πάρουν αεροπορική άμυνα, τότε νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι δύο μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι εκεχειρία.»

Τουρκία και Ρωσία πίεσαν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη, τον Ιανουάριο να υπογράψουν εκεχειρία, αλλά ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψε, ο Χαφτάρ αποχώρησε από τη συνάντηση στη Μόσχα. Μετά τις απώλειες αυτής της εβδομάδας, οι δυνάμεις του πίεσαν για μια παύση στις μάχες και δήλωσαν ότι θα αποσύρουν από τις πρώτες γραμμές στην Τρίπολη, μια προσφορά που απορρίφθηκε από την τώρα γενναία κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.

 Πονοκέφαλος στην Αθήνα

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στη Λιβύη, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό Αθήνα.

Δεν είναι μόνο το τουρκολιβυκό Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που πρέπει να την απασχολεί πλέον. Η Άγκυρα έχει πια τη δυνατότητα να δημιουργήσει σοβαρό προγεφύρωμα στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και παράλληλα να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έλθει η ώρα να καθίσουν σε αυτό οι δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Στο παρασκήνιο, εξάλλου σημειώνονται σοβαρές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει προσέγγιση στην υπόθεση της Λιβύης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.