Την Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στα σχολεία, ένα θέμα που έχει διχάσει επιστήμονες και πολιτικούς.

Όπως υπογράμμισε, τη Δευτέρα θα παρθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία και τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. «Είχαμε πει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα».

Τι εισηγείται η επιτροπή Τσιόδρα

Αναφορικά με τα σχολεία, θέση πήρε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζοντας πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

Τόνισε, δε, πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής.

Όπως είπε, ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μπερδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία:

  • Σημαντικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Κοινωνικό άγχος, πολλές ώρες στο διαδίκτυο.
  • Υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση.
  • Κόστος σε χαμένη γνώση.
  • Οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία.

Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των παιδιών του δημοτικού στα σχολεία, λέγοντας πως τα οφέλη είναι περισσότερα.

«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον» υποστήριξε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με το άνοιγμα των δημοτικών, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι η επιτροπή του υπουργείου περιορίζεται στο να εκφράσει απλώς μια εισήγηση που βασίζεται, ωστόσο, σε κανόνες υγιεινής, αποστάσεις, κτλ.

Δείτε την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα