Στο πακέτο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης, με το οποίο τις παρακινεί να ανοίξουν τα εσωτερικά τους σύνορα για να αποτραπεί ένα ναυάγιο των δραστηριοτήτων στον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 12% των θέσεων απασχόλησης, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο το Politico.

Αναλυτικό οδηγό… διάσωσης δημοσίευσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις χώρες της Ένωσης θέλοντας έτσι να διαβεβαιώσει τουρίστες, ταξιδιωτικό κλάδο και ξενοδόχους προς η περίοδος δεν θα χαθεί εντελώς.

Βέβαια από τις 70 σελίδες με οδηγίες αντιλαμβάνεται κανείς πως οι διακοπές δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδια για όλες τις πλευρές.

Ακόμη και οι δύο ώρες συνέντευξης Τύπου από τους αρμόδιους της Κομισιόν όμως δεν ήταν αρκετό ώστε να απαντήσουν σε όλα μα όλα τα ερωτήματα.

. Η επισκίαση των συγκεκριμένων λεπτομερειών του θεωρητικού σχεδίου ήταν η αναγνώριση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει ελάχιστα για δύο βασικούς παράγοντες: τη μη προβλεψιμότητα του κοροναϊού και την ανεξαρτησία των εθνικών πρωτευουσών», σχολιάζει το Politico.

«Θέλουμε να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές. Θα θέλαμε να δούμε τις οικογένειες και τους φίλους μας ακόμα και αν ζουν σε άλλη περιοχή, σε μία άλλη χώρα της ΕΕ. Αλλά θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό ενώ παραμένουμε υγιείς και ασφαλείς», ανέφερε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για δύσκολες ισορροπίες καθώς «δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις». «Και δεν θα τα βρούμε όλα σήμερα γιατί αυτή θα είναι μια συνεχής διαδικασία», συμπλήρωσε.

Τα αναπάντητα ερωτήματα που χρίζουν απάντησης

Το Politico παραθέτει μερικά από τα μεγάλα ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα.

Το πρώτο φυσικά έχει να κάνει με το κατά πόσο πλέον είναι ασφαλείς τα ταξίδια.

«Η Επιτροπή κατάρτισε έναν κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, καθώς οι υπηρεσίες μεταφορών επανεκκινούν και λειτουργούν ξανά. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας προσώπου, τη χρήση οχημάτων με μικρότερο αριθμό επιβατών, τη χρήση ηλεκτρονικών εγγράφων και τη δημιουργία προστατευτικών για τους εργαζόμενους στις μεταφορές. Οι κίνδυνοι των διασυνοριακών ταξιδιών μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω επιτρέποντας μόνο τα ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν ελέγξει τον ιό, ανέφερε η Επιτροπή. Αλλά αυτό θα απαιτήσει επίσης να τηρούνται ανά πάσα στιγμή οι φυσικές αποστάσεις, ενώ οι χώρες πρέπει επίσης να διαθέτουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών για να καταπνίξουν τυχόν νέες επιδημίες. Ξεκινώντας ξανά τα διασυνοριακά ταξίδια «δεν θα είναι χωρίς κίνδυνο», δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με αυτό».

Το δεύτερο που δεν γνωρίζουμε είναι το ΠΟΤΕ θα μπορούμε να ταξιδέψουμε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους στην ΕΕ «το συντομότερο δυνατό». Αυτό είναι «απαραίτητο για τις οικονομίες μας και για τον τουρισμό», υποστήριξε. Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι μια καθυστέρηση πέρα από αυτή που απαιτείται για λόγους υγείας επιβαρύνει τους πολίτες της ΕΕ και την ενιαία αγορά. Ωστόσο, ενώ η Κομισιόν συμβουλεύει τις χώρες της ΕΕ πώς να αρχίσουν να κινούνται ξανά, δεν αναφέρει στο κρίσιμο ερώτημα πότε μπορεί να γίνει αυτό.

Με τον ιό να έχει έρθει για να μείνει προς το παρόν, είναι αδύνατο να καθοριστεί ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θα απαιτηθεί επίσης μια διαρκής παρακολούθηση. «Πρέπει να κάνουμε διαρκώς μετρήσεις για να βλέπουμε αν η κατάσταση επιδεινώνεται. Ελπίζω όχι, αλλά αν χρειαστεί πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε τροποποιήσεις», είπε.

Και φυσικά δεν αρκεί να ξέρουμε το πότε, αλλά και το… που

Το Politico αναφέρει σχετικά ότι η Επιτροπή κινείται σε δύο άξονες.

Από την μία πριν επιτραπούν τα ταξίδια σε ολόκληρο το μπλοκ, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν μεταξύ περιφερειών με παρόμοια ευοίωνες προοπτικές. Μόλις συμβεί αυτό, δεν υπάρχει ζήτημα διάκρισης λόγω εθνικότητας -κάτι που θα ήταν παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες του μπλοκ.

Άλλωστε οι χώρες δεν χρειάζεται να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς την ίδια στιγμή, αλλά όταν το κάνουν θα πρέπει να γίνει σε όλους τους ταξιδιώτες. Η βασική ιδέα θέλει τους ταξιδιώτες να μπορούν να κοιτούν σε ποιες χώρες θα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω διαδικτύου.

Πάντως το  Politico τονίζει ότι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα δεδομένα που θα μας δώσουν να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαν να οργανωθούν αυτοί οι ταξιδιωτικοί θύλακες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει στοιχεία για χώρες και περιοχές, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη, και η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα δείχνει την εξάπλωση της νόσου.

Ένα ακόμη  ερώτημα που χρειάζεται απάντηση είναι τι θα γίνεται με τα ταξίδια εκτός της ΕΕ.

Το Politico τονίζει ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από το εξωτερικό της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου τουλάχιστον. Είπε ότι στοχεύει στο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων του μπλοκ αρχικά, προτού επανεξετάσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ.

Βασικό ερώτημα είναι αν θα είναι δυνατό οι χώρες να επιλέγουν αν θα βάζουν σε καραντίνα τους τουρίστες ή όχι.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη, αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο αν τηρούνται σωστά τα μέτρα περιορισμού στα σημεία αναχώρησης και προορισμού. Αλλά, σύμφωνα με το Politico, εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν αν οι αφίξεις πρέπει να απομονωθούν.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι δυνατή η επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση ακύρωσης των διακοπών.

Από την πλευρά της η Επιτροπή επέμεινε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων. «Εάν έχετε χάσει τη δουλειά σας, εάν αυτός είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των διακοπών σας για ταξίδια σε αυτά τα εισιτήρια που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πια, τότε χρειάζεστε επιστροφή χρημάτων. Και γι’ αυτό λέμε ότι αυτό είναι δικαίωμά σας, τελεία», δήλωσε την Τετάρτη η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Τέλος το Politico τονίζει ότι πολλές χώρες έχουν επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν αυτούς τους κανονισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού ενώ  η Επιτροπή δεν ήταν σαφής σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για την επιβολή των κανόνων.

Από την πλευρά της πάντως η Κομισιόν στέλνει επιστολές σε χώρες ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες -αλλά η επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean είπε ότι αυτές είναι επιστολές «ενθάρρυνσης» και όχι το πρώτο βήμα για μια επίσημη διαδικασία παράβασης.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, ακόμη κι αν η Επιτροπή κινηθεί νομικά, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από