Πτώση του τζίρου κατά 72% αναμένεται να έχουν οι γκαλερί παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς επιθεώρησης τέχνης The Art Newspaper και της καθηγήτριας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ Ρέιτσελ Πόουνολ.

Η στάση των εμπόρων τέχνης ωστόσο διαφέρει ανάλογα με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Βρετανοί που προβλέπουν ότι η πτώση των εσόδων τους θα αγγίξει το 79% και ακολουθούν οι Ασιάτες (77%), οι Βορειοαμερικανοί (71%) και στην τελευταία θέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι (66%).

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 10 και 20 Απριλίου εν μέσω παγκόσμιου lockdown με τη συμμετοχή 236 διεθνών εμπόρων τέχνης και ιδιοκτητών γκαλερί.

Το ένα τρίτο των αιθουσών τέχνης σε ολόκληρο τον πλανήτη (33,9%) δεν περιμένουν ότι θα επιβιώσουν της κρίσης.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις  με προσωπικό έως τέσσερα άτομα απάντησαν σε ποσοστό 65% ότι εκτιμούν πως θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ εκείνες που απασχολούν περισσότερους από δέκα υπαλλήλους εμφανίζονται πιο αισιόδοξες και τα δύο τρίτα εξ αυτών πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον κύκλο εργασιών τους.

Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που φαίνεται να απασχολούν τον χώρο του εμπορίου της τέχνης είναι πρώτον η πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό 82% των ερωτηθέντων και δεύτερον η έλλειψη ρευστότητας σύμφωνα με το 56%.