Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς των «εργατών» της επιστήμης, που επιχειρούν καθημερινά να εντοπίσουν αποτελεσματική θεραπεία, εμβόλιο αλλά και τεστ για τον νέο κορωνοϊό, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται εντούτοις για κλινικές μελέτες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξή – γεγονός που ισχύει και στην περίπτωση της ρεμδεσιβίρης. Ειδικότερα η επείγουσα έγκριση που χορήγησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη δραστική ουσία, που είχε αρχικά δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, αποτελεί μεν απόφαση-ορόσημο, χωρίς εντούτοις να έχει γραφτεί ακόμη ο επιστημονικός… επίλογος για την ακριβή δράση της.

Και αυτό διότι με τον  όρο «επείγουσα έγκριση» ο Οργανισμός περιγράφει την ανάγκη εσπευσμένης δράσης εξαιτίας του θεραπευτικού κενού για μια απειλητική για τη ζωή νόσο, ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία με στόχο τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Πως λειτουργεί

Σε κάθε περίπτωση το «πράσινο φως» που έδωσε ο FDA οφείλεται σε παγκόσμια μελέτη των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα -, σύμφωνα με την οποία «ελαττώνει κατά 33% τον χρόνο αποθεραπείας των βαρέως πασχόντων και κατά 3% τη θνησιμότητα» εξηγεί o καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο ειδικός εντούτοις διευκρινίζει ότι «είναι δύσκολη η ανάταξη των εξαιρετικά επιβαρυμένων ασθενών που την έλαβαν. Οι μεγάλες πλέον βλάβες που έχουν εγκατασταθεί στον πνεύμονα έχουν «ανεξαρτητοποιηθεί» από την παρουσία του ιού και χρήζουν κυρίως ανοσοτροποιητικής θεραπείας και ρύθμισης των ανοσοαγγειακών βλαβών και όχι τόσο αντιικής αγωγής».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής επιμένει ότι η ρεμδεσιβίρη «έχει πιθανότητες να δράσει πιο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της νόσου, ελαττώνοντας το ιικό φορτίο και την πιθανότητα εμφάνισης της επικίνδυνης πνευμονίας».

Ο ειδικός, δε, συμπληρώνει ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία χρήζει παρασκευής σε φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης από το στόμα ή ενδομυϊκά (προς το παρόν χορηγείται ενδοφλέβια), ώστε να δοκιμαστεί στην αρχική φάση της νόσου αλλά πιθανόν και ως χημειοπροφύλαξη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική σε αυτές τις συνθήκες, θα περιμένουμε το εμβόλιο πιο ήρεμοι» σχολιάζει ο καθηγητής.

Σε ρινικό σπρέϊ

Εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο πειραματικό φάρμακο που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι τοαντιιικό νεουμιφίλη,που εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό αναμένεται να διατεθεί στην αγορά  σε μορφή ρινικού σπρέι.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας πρόσφατα  τον τρόπο που λειτουργεί, εξήγησε ότι δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο «και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό. Το νέο αυτό φάρμακο εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ερευνητές από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται πως δημιούργησαν τεστ που μπορεί να εντοπίσει τον ιό σε ασθενείς από το πρώτο 24ωρο μόλυνσης – πριν δηλαδή εμφανίσει συμπτώματα και πριν ξεκινήσει να μεταδίδει τον ιό σε τρίτους.

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa), όπου οι ερευνητές εστιάζουν μεταξύ άλλων στο τομέα της  ταχύτατης διάγνωσης σε περιστατικά χημικού ή μικροβιακού πολέμου. Παρ’ οόλα αυτά, εκκρεμούν η αξιολόγηση του τεστ και η έγκρισή του για να γίνει διαθέσιμο.