Tα πρόσωπα του Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιωσήφ Στάλιν, του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλων πολιτικών θα διακοσμούν τους τοίχους του νέου καθεδρικού ναού που κατασκευάστηκε κοντά στη Μόσχα και είναι αφιερωμένος στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλες σκηνές που θα εμφανίζονται στο τέμπλο της εκκλησίας αφορούν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εγκαίνια της εκκλησίας, η οποία θα είναι ένας από τους υψηλότερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο (ύψος 95 μέτρα), θα γίνουν μέσα στον Μάιο. Βρίσκεται στο Πατριωτικό Πάρκο, ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, περίπου 50 χλμ. από τη Μόσχα.

Το πολύχρωμο ψηφιδωτό, στο οποίο κεντρική φιγούρα είναι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, τον απεικονίζει ανάμεσα σε ρωσικές σημαίες να περιστοιχίζεται από τον υπουργό Αμυνας Σοϊγκού και άλλους πολιτικούς όπως η πρόεδρος της Ανω Βουλής (και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Δούμα Βιατσεσλάβ Βολοντίν και ο διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Αλεξάντερ Μπορτνικόφ.

Αλλο μωσαϊκό απεικονίζει δεκάδες στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας το 1945, στους εορτασμούς για τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρατώντας το πορτρέτο του Στάλιν. Οι εικόνες από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Οχι μόνο επειδή εμφανίζονται στη θέση αγίων ο Πούτιν και άλλοι σύγχρονοι πολιτικοί, αλλά κι επειδή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Στάλιν αντιμετώπισε με σκληρό τρόπο την Εκκλησία.

Ο «πατερούλης» της ΕΣΣΔ, ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας και άλλα σύγχρονα πολιτικά πρόσωπα της χώρας φιγουράρουν στα ψηφιδωτά που κοσμούν νέο κολοσσιαίο καθεδρικό ναό κοντά στη Μόσχα

«Αυτές οι εικόνες είναι ακριβείς, αντικατοπτρίζουν την ιστορική αλήθεια σελίδων της ιστορίας μας που δεν μπορούν να σβηστούν», δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την Τέχνη, την Αρχιτεκτονική και την Αποκατάσταση Λεονίντ Καλίν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Τας. Ο Καλίν επιβεβαίωσε ότι τα μωσαϊκά βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης στον καθεδρικό ναό και ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και μια σκηνή που δείχνει ομάδα γυναικών με το σύνθημα «Η Κριμαία είναι δική μας». Μια σκηνή που θυμίζει το 2014 όταν, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση που έγινε από στρατιώτες χωρίς εθνόσημο (προφανώς Ρώσους) και έπειτα από δημοψήφισμα, το οποίο η διεθνής κοινότητα χαρακτήρισε παράνομο, η Μόσχα προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο.

«Αυτή η παράδοση υπήρχε από παλιά στην απεικόνιση ιστορικών σκηνών. Ενα από τα σημαντικά γεγονότα που απαθανατίζονται στα μωσαϊκά είναι και η προσάρτηση της Κριμαίας. Τα μέλη της κυβέρνησης, που επίσης απεικονίζονται, συμμετείχαν σε αυτή την ιστορική στιγμή», δήλωσε ο εφημέριος του ναού Στεφάν Κλίνσκι.

Και αντιδράσεις

Οσον αφορά τις αντιδράσεις για το πορτρέτο του Στάλιν, ο Καλίν παραδέχθηκε ότι δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη του συμβουλίου των ειδικών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την απεικόνισή του σε ένα από τα ψηφιδωτά. «Δεν άρεσε σε όλους, ίσως πολλοί συγγενείς υπέστησαν διωγμούς από εκείνον, όπως και οι δικοί μου, αλλά δεν μπορούμε να σκίσουμε αυτή τη σελίδα της ιστορίας μας και να σβήσουμε από τη μνήμη αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος με πολλούς τρόπους συνέβαλε στη νίκη (του σοβιετικού στρατού επί των ναζί)», πρόσθεσε ο Καλίν. Ο πρόεδρος του Ορθόδοξου Καλλιτεχνικού Συμβουλίου διαβεβαίωσε επίσης ότι το κομμάτι που είναι αφιερωμένο σε πολιτικές φυσιογνωμίες είναι «μικρό» σε σχέση με τα υπόλοιπα μωσαϊκά του ναού. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο λατρείας τους ούτε ιδιαίτερη έκφραση αισθημάτων πίστης προς αυτούς», κατέληξε.

Η κρατική ενημέρωση θέλει τον Πούτιν να μη γνωρίζει εκ των προτέρων κάτι για όλα αυτά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σχετικά την Κυριακή: «Οταν τα πληροφορήθηκε ο πρόεδρος, χαμογέλασε και είπε: «Κάποια ημέρα, οι απόγονοί μας θα εκτιμήσουν τις αρετές μας, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να συμβεί κάτι τέτοιο»».

Αρχικά, τα θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 9 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται και η νίκη του σοβιετικού στρατού επί των ναζί. Ομως, με τις εορταστικές εκδηλώσεις να έχουν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν ή εάν θα γίνουν με την παρουσία κόσμου. Πριν από λίγες ημέρες τον ναό επισκέφθηκαν ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και μια ομάδα ανώτατων στρατιωτικών και κληρικών.