Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τραμπ και του υπεύθυνου της προεκλογικής καμπάνιας του, Μπραντ Παρσκέιλ, μετά από την πρόσφατη πτώση των ποσοστών του προέδρου στις δημοσκοπήσεις, η οποία κατέληξε με τον Τραμπ να απειλεί να μηνύσει τον Πάρσκεϊλ.

Η σύγκρουση των δύο ανδρών συνέβη σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών του κοροναϊού στις ΗΠΑ είχαν αγγίξει τους 50.000, ενώ ο Τραμπ είχε δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση της διακυβέρνησής του, διερωτώμενος το προηγούμενο βράδυ για την πιθανή αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης απολυμαντικών ως θεραπείας για τον ιό – κίνηση που είναι ικανή να επιφέρει τον θάνατο.

Ωστόσο, ο καβγάς ήταν απλώς το τελευταίο στάδιο σε μια σειρά από τεταμένες στιγμές μεταξύ των δύο συνεργατών, σύμφωνα με αναφορές πολλαπλών πηγών, συμπεριλαμβανομένων της Washington Post, του Associated Press και του CNN.

Τι συνέβη μεταξύ των δύο ανδρών

“Δεν πρόκειται να χάσω από τον γ…ο τον Τζο Μπάιντεν”, φέρεται να είπε ο Τραμπ σε κλήση του με τον Πάρσκεϊλ. Σύμφωνα με πολλαπλές πηγές που μίλησαν στο AP, ο πρόεδρος έβρισε πολλές φορές τον συνεργάτη του.

Ο Τραμπ του απέδωσε μεγάλο μέρος των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, αγνοώντας τις κριτικές για τη δική του παρουσία κατά την διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό. Εκεί, ο πρόεδρος Τραμπ έχει επιτεθεί πολλές φορές στα ΜΜΕ, ως αντίδραση στις ερωτήσεις για την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησής του στην πανδημία, την διάδοση ψευδών ειδήσεων και την απουσία ενσυναίσθησης για τα θύματα.

Αγνοεί τους συμβούλους του ο Τραμπ

Σε σύσκεψη δύο μέρες πριν την περιβόητη κλήση, πολιτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν τον Τραμπ για δεδομένα που είχαν συγκεντρώσει οι ίδιοι αλλά και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων. Οι αριθμοί έδειχναν πως ο πρόεδρος χάνει έδαφος στην μάχη για την επανεκλογή έναντι του Τζο Μπάιντεν, και μάλιστα σε πολιτείες – κλειδιά.

Τότε, οι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει πως θα πρέπει να αλλάξει τον τόνο του κατά την ημερήσια ενημέρωση, αναφέροντας στοιχεία που έδειχναν πως η αρνητική δημοσιότητα έριχνε τα ποσοστά αποδοχής του από τους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος φέρεται να αρνήθηκε την καθοδήγησή τους, λέγοντας πως οι τηλεθεατές “αγαπούν” τις ενημερώσεις του και πιστεύουν πως “παλεύει για εκείνους”. Αντ’ αυτού, απέδωσε το πρόβλημα στην αδυναμία του να ταξιδέψει και να διοργανώσει προεκλογικές εκδηλώσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Αν και αρχικά αρνήθηκε να αποτραβηχτεί από την ημερήσια ενημέρωση, όπως τον συμβούλευαν, στη συνέχεια υποχώρησε – μετά τα πρωτοσέλιδα για την υπόθεση των απολυμαντικών, που εξανάγκασε τις εταιρείες παραγωγής τους να εκδώσουν ανακοινώσεις προειδοποιώντας τους καταναλωτές για τους κινδύνους της εισαγωγής των προϊόντων τους στο ανθρώπινο σώμα.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος δεν δέχτηκε ερωτήσεις και έφυγε ξαφνικά από την ενημέρωση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ενώ ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις του για το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναφερόταν στο γεγονός ότι παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές πολλές ώρες την ημέρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιτέθηκε επανειλημμένα μέσω του Twitter σε δημοσιογράφους και οργανισμούς ενημέρωσης για τον τρόπο που καλύπτουν την πανδημία.

Ένα στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε στην Washington Post ότι ο πρόεδρος “έχει πολύ κακή διάθεση απέναντι σε όλους αυτή την εβδομάδα”.

Ο Τραμπ απάντησε στα δημοσιεύματα για τον αυξανόμενο εκνευρισμό του την Τετάρτη, δηλώνοντας στο Reuters ότι “δεν πιστεύει στις δημοσκοπήσεις”.

“Πιστεύω ότι οι κάτοικοι της χώρας είναι έξυπνοι. Και δεν πιστεύω ότι θα εκλέξουν έναν άνδρα που είναι ανεπαρκής”, ανέφερε για τον Μπάιντεν. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως δημοσκόπηση για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του.

Αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον ο πρόεδρος κυριολεκτούσε όταν απείλησε τον Πάρσκεϊλ με μήνυση ή σε σχέση με τι θα μπορούσε να τον μηνύσει, πηγές ανέφεραν στο CNN ότι οι δύο άνδρες αποκατέστησαν τη σχέση τους το ίδιο βράδυ. Την Πέμπτη, ο Τραμπ έγραψε σε tweet ότι ο Πάρσκεϊλ “κάνει εξαιρετική δουλειά”.

“Ποτέ δεν του φώναξα (είναι μαζί μου εδώ και χρόνια, από τη νίκη του 2016) και δεν σκοπεύω να το κάνω ούτε στο μέλλον”, έγραψε.

Ο πρόεδρος στη συνέχεια ξέσπασε εναντίον των ΜΜΕ για τη δημοσίευση του θέματος μέσα από ένα “τσουνάμι” από tweets.

Η νέα εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ενημερώσεις το προέδρου για τον κοροναϊό από τον Λευκό Οίκο θα είναι σπανιότερες και θα πάρουν διαφορετική τροπή, στρεφόμενες στην προετοιμασία της αμερικανικής οικονομίας για την ανάκαμψη.

Πηγή: www.theguardian.com