Φέτος ο Ιούνιος θα είναι διαφορετικός. Και το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων Summer Nostos Festival που κάθε καλοκαίρι διοργάνωνε  το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος δε θα συμβεί με τη φυσική παρουσία όλων , αφού δεν επιτρέπονται οι πολυπληθείς συναθροίσεις. Ωστόσο υπάρχει λύση και μάλιστα online.

Με ένα νέο σκεπτικό το Summer Nostos Festival θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι διοργανωτές  το ονομάζουν SNFestival RetroFuture και επισημαίνουν: «Θα προβλέψουμε το μέλλον, θα επαναφέρουμε πρωτοποριακές ιδέες και παραστάσεις από προηγούμενες διοργανώσεις, και θα απολαύσουμε το σήμερα, όσο ιδιαίτερο κι αν είναι».

Nέες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, μια γεύση από ιδέες και δραστηριότητες του Summer Nostos Festival και SNF Conference 2021, πολλή μουσική και παραστάσεις από Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, καλύτερες στιγμές από παλιότερα Summer Nostos Festival, DJ sets και ένας virtual αγώνας  αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις του SNFestival RetroFuture, που σύντομα θα ανακοινωθούν με περισσότερες λεπτομέρειες .

Ο ρετροφουτουρισμός -στην πιο δημοφιλή εκδοχή του ο όρος απαντάται ως φουτουρισμός- στην ιστορία της τέχνης και των ιδεών  εμφανίστηκε στις  αρχές του εικοστού αιώνα ως μία «πρώιμη αισιοδοξία που επικεντρώθηκε στο παρελθόν» .  Αυτή η έλξη για την αρχαιολογία του μέλλοντος  βασίστηκε σε σύγχρονες αλλά μεταβαλλόμενες έννοιες για το «μέλλον», κυρίως τη δεκαετία του 1970 .Οι  υποστηρικτές αυτού το ρεύματος προσέγγισης του μέλλοντος είχαν αναπτύξει τον σκεπτικισμό τους για τα οράματα γύρω από τις διαστημικές αποικίες με ιπτάμενα αυτοκίνητα, ρομποτικούς υπηρέτες και διαστρικά ταξίδια που μελλοντικά θα αποτελούσαν συμπεριφορές της καθημερινότητας και όχι ασυνήθιστα γεγονότα.

Ωστόσο οι σχεδιαστικοί πειραματισμοί των 70s που προήλθαν από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Archigram και  Superstudio επεξεργάστηκαν διαφορετικά αυτό το ταξίδι μέσα στον χρόνο ως δυνατότητα διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους ο κόσμος μαθαίνει να συνυπάρχει.