Στη λαϊκή συνείδηση, έχει καταγραφεί ως εθνικός ήρωας. Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα τον επιβραβεύσει, εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο – και από την Ελλάδα – του αποτίνουν καθημερινά φόρο τιμής αποκαλώντας τον «έμπνευση ζωής» και «θρύλο» και εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί ζητούν από τη βασίλισσα Ελισάβετ να τον χρίσει ιππότη.

Ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Τομ Μουρ, ο οποίος την προσεχή Πέμπτη θα γίνει 100 ετών, «χάρισε» περίπου 30 εκατ. στερλίνες (34 εκατ. ευρώ) στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σε μία εποχή που το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Πώς το κατάφερε; Ανοιξε λογαριασμό σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών εράνων και ζήτησε από τον κόσμο να συνδράμει την προσπάθειά του να ενισχύσει το NHS. Σε «αντάλλαγμα», έκανε 100 φορές τον γύρο τού σχεδόν 25 μέτρων κήπου του, εγχείρημα τουλάχιστον αξιοθαύμαστο για έναν άνθρωπο της ηλικίας του.

«Είμαι τρομερά συγκινημένος από την υποστήριξη του κόσμου. Οταν άρχισα το εγχείρημα, ούτε που μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καταφέρναμε κάτι τέτοιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο απόστρατος λοχαγός του βρετανικού στρατού, ο οποίος διήνυσε συνολικά 2,5 χιλιόμετρα μέσα σε οκτώ ημέρες στον κήπο του σπιτιού του στο Μάρστον Μόρτεϊν της Ανατολικής Αγγλίας, όπου μένει με την κόρη του Χάνα και τα εγγόνια του Τζόρτζια και Μπέντζι, έπειτα από τον θάνατο της γυναίκας του το 2006.

O Λοχαγός

Ο Κάπτεν (Λοχαγός) Τομ, όπως τον αποκαλούν οι Βρετανοί, φιλοδοξούσε να συγκεντρώσει μόλις 1.000 στερλίνες για να τις δωρίσει στις φιλανθρωπικές οργανώσεις του NHS, βάζοντας στόχο να ολοκληρώσει τους 100 γύρους έως τις 30 Απριλίου, όταν θα γιορτάσει τα 100ά γενέθλιά του. «Είχα στο μυαλό μου ότι θα ήταν μια τοπικής εμβέλειας καμπάνια. Εθεσα ως στόχο τις 1.000 στερλίνες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να τις μαζέψουμε. Γρήγορα, το εγχείρημα άρχισε να μεγαλώνει, ώσπου γιγαντώθηκε». Περισσότερα από 1,3 εκατ. άτομα συμμετείχαν στον έρανο στον ιστότοπο JustGiving, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ουδέποτε άλλη καμπάνια έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τόσο πολλά χρήματα.

Ο αιωνόβιος Μουρ ολοκλήρωσε τον περιπατητικό άθλο του στις 16 Απριλίου, πλαισιωμένος από τιμητικό άγημα του 1ου Τάγματος του Συντάγματος Πεζικού του Γιόρκσιρ. «Αισθάνομαι καλά, ελπίζω και εσείς να αισθάνεστε καλά» είπε μόλις έκανε το τελευταίο βήμα, με τη βοήθεια του τροχήλατου περιπατητήρα του. «Είμαι ευτυχής που περιβάλλομαι από τους σωστούς ανθρώπους», πρόσθεσε κοιτάζοντας τους στρατιώτες που ήταν παρατεταγμένοι και στις δύο πλευρές του κήπου, τηρώντας, ασφαλώς, την απαραίτητη λόγω κορωνοϊού απόσταση ασφαλείας. Τον ρωτάω ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις του όταν έμαθε πως συγκεντρώθηκε αυτό το αστρονομικό ποσό. «Εμεινα άφωνος. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Το ποσό είναι εκπληκτικό, αλλά πρέπει να σας πω ότι όλοι αυτοί οι γενναίοι και υπέροχοι γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, το αξίζουν μέχρι την τελευταία δεκάρα».

Ο Μουρ σκόπευε να γιορτάσει τα 100 χρόνια του οργανώνοντας πάρτι με 100 προσκεκλημένους, το οποίο, μοιραία, ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας. «Η αγάπη του κόσμου είναι για εμένα το καλύτερο πάρτι» τονίζει στα «ΝΕΑ», προαναγγέλλοντας ότι θα συνεχίσει να περπατά προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία. «Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι, το οποίο δεν σταματά εδώ. Θα εξακολουθήσω να περπατάω, να συγκεντρώνω χρήματα και να σκορπάω θετική ενέργεια».

Πώς, αλήθεια, του ήρθε η ιδέα για αυτή την «εκστρατεία»; «Μου αρέσει πολύ το περπάτημα και, γενικά, θέλω να είμαι δραστήριος. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, αποφάσισα να διατηρήσω μια μορφή φυσικής δραστηριότητας και, παράλληλα, να υποστηρίξω το σπουδαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας. Ετσι, σκέφτηκα να συγκεντρώσω χρήματα κάνοντας κάτι που μου αρέσει» εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι αισθανόταν ευγνωμοσύνη για το προσωπικό του NHS που τον είχε περιθάλψει όταν νοσηλεύθηκε έπειτα από κάταγμα ισχίου, αλλά και αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος. «Το NHS με αντιμετώπισε υποδειγματικά. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να του το ξεπληρώσω». Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για την ενίσχυση του προσωπικού του NHS, τη δημιουργία χώρων θεραπείας και ανάρρωσης και την αγορά φορητών συσκευών που θα επιτρέψουν στους νοσηλευόμενους να διατηρούν επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Απλά, συνεχίστε να χαμογελάτε. Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα»

Ο Τομ Μουρ σπούδασε πολιτικός μηχανικός προτού καταταγεί στον Βρετανικό Στρατό, όπου υπηρέτησε στην Ινδία, τη Βιρμανία και τη Σουμάτρα. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες, ηχογράφησε τη δική του εκδοχή του «You’ll never walk alone» (που σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των βρετανικών charts) και καθημερινά βομβαρδίζεται από μηνύματα στο Διαδίκτυο. «Οι ηρωικές του προσπάθειες θα τύχουν της προσήκουσας αναγνώρισης από τον πρωθυπουργό», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Μεταξύ αυτών που τον συνεχάρησαν συγκαταλέγονται οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Χάρι Κέιν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κίθλι στο Δυτικό Γιόρκσιρ, από όπου κατάγεται, ανακοίνωσε ότι θα τον τιμήσει με το μετάλλιο της πόλης, ενώ για την ημέρα των γενεθλίων του προγραμματίζεται ειδική πτήση ενός καταδιωκτικού Spitfire, ίδιου με αυτά που χρησιμοποιούσε η RAF στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον ρωτάω αν έχει κάτι να πει σε όσους βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους και απελπίζονται, αγωνιώντας για τους ίδιους και για τους δικούς τους ανθρώπους. «Απλά, συνεχίστε να χαμογελάτε. Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα. Θα περάσει κι αυτό και όλοι μαζί θα βγούμε πιο δυνατοί».