Μπαράζ κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τηλεδιασκέψεις με επαγγελματικούς φορείς. Κλιμάκωση της ρητορικής και ξεδίπλωμα των προτάσεων για την επόμενη ημέρα του κορωνοϊού. Κάπως έτσι, θα κλιμακωθεί η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα αν και οι δυσκολίες, οι πονοκέφαλοι και τα διλήμματα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συντρόφους του δεν είναι λίγα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν λίγες οι φωνές που επέμεναν πως η όποια συναίνεση έπρεπε να είχε ένα όριο, αφού λόγω της κατάστασης εκ των πραγμάτων οι πόντοι πολιτικά πιστώνονταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκε η μεταβολή σιγά σιγά στην παραπάνω τακτική, με αποκορύφωμα τις δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα όπου και επισημοποιήθηκε το «σκληρό ροκ» και η νέα γραμμή του «πλάτη στην πανδημία, πολεμική στο μετά τοπίο».

Υψηλοί τόνοι

Με αφορμή την τηλεκατάρτιση, τις ανεπάρκειες στο ΕΣΥ αλλά και το τερέν της Ευρώπης όπου σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του, η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται σθεναρά, ο χώρος βρέθηκε. Πάνω σε αυτό το δυσμενές πεδίο για υψηλής έντασης αντιπολίτευση, βρέθηκε επίσης το «πολιτικό εργαλείο» των επερωτήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αιτήματος για προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή. Παράλληλα με την αυτοτελή πολεμική σε υπουργούς όπως τον Γιάννη Βρούτση, αλλά και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να καταγγείλει χθες στη Βουλή για «φυγομαχία» στην υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, για την οποία θεωρεί πως «είχε πλήρη γνώση και γι΄ αυτό δεν αποπέμπει τον υπουργό Εργασίας».

Η υψηλή δημοφιλία του Πρωθυπουργού και τα σενάρια για εκλογές βέβαια διατηρούνται ως πονοκέφαλοι για τον Τσίπρα, πυροδοτώντας και διλήμματα. Τον εξυπηρετεί πολιτικά μια όξυνση ή απλώς συσπειρώνει την στενή κομματική δεξαμενή του; Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι φουλ με τη διεύρυνση. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι πολιτικά καθοριστική για τις κινήσεις του Τσίπρα και της Κουμουνδούρου.