Την ανάγκη να σκεφθούμε όλα τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζει – ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων -ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως εξηγεί «χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, πρέπει να έχουμε ενα backup plan, για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο και για τον τρόπο που μπορούμε να το διαχειριστούμε με τόσο τουρισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι το  πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και ανησυχητικό σκέλος της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό είναι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, αναφέρθηκε στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας πως η λογική είναι, ανάμεσα στα διάφορα μέτρα, να μεσολαβούν διαστήματα που θα «αφουγκραζόμαστε» την επιδημία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «συνήθως λέμε δύο γενεές της επιδημίας, η οποία είναι γύρω στις 14 μέρες, και μεταξύ αυτών των γενεών μπορεί να υπάρχουν πιο μικρά μέτρα. Αλλά μεταξύ των άλλων μέτρων αυτό που συστήνεται γενικά και από τον ΠΟΥ είναι να υπάρχουν 14 μέρες».

Το σενάριο για δεύτερο κύμα το καλοκαίρι

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι έχουν γίνει συστάσεις οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ως guidelines, παρά ως δεσμευτικές ημερομηνίες, και επειδή η χαλάρωση πρέπει να γίνεται σταδιακά μπορεί ενδιάμεσα να υπάρχουν πιο μικρές χαλαρώσεις. Υπάρχει και αυτό το σενάριο, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ερωτηθείς αν τον τρομάζει το άνοιγμα των συνόρων και οι τουρίστες που θα έρθουν από χώρες που επλήγησαν βαριά, ο επιδημιολόγος απάντησε πως πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια, «όπως αυτό ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε με τόσο τουρισμό. Χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, πρέπει να έχουμε ένα backup plan», τόνισε.

Παράλληλα προειδοποίησε πως η λογική της χαλάρωσης των μέτρων είναι να προσέχει ο κόσμος, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα. «Η «ραχοκοκαλιά» των συστάσεων είναι πως ο κόσμος πια έχει μάθει να συμπεριφέρεται, να έχει μία κοινωνική απόσταση και να τηρεί τα μέτρα», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από