Σε σειρά μέτρων και ενεργειών για τη διευκόλυνση και την άμεση εξυπηρέτηση των συνταξιούχων πελατών της τράπεζας, έχει προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική, ενόψει της καταβολής των συντάξεων του Απριλίου από αύριο Τετάρτη.

Παραδοσιακά, μεγάλος αριθμός συνταξιούχων προσέρχεται κάθε τέλος μήνα στα καταστήματα τραπεζών για να λάβει την σύνταξη του με αποκορύφωμα πάντα τη μέρα πληρωμής συντάξεων του ΙΚΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τις Ελληνικές τράπεζες, έχει ανακοινώσει ότι οι συντάξεις του Απριλίου θα καταβληθούν νωρίτερα και το σύστημα πληρωμής θα αλλάξει για να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τις τράπεζες.

Αύριο συγκεκριμένα ξεκινά η καταβολή των συντάξεων και αφορά τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΤΕ, τραπεζών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, ενώ την Παρασκευή 24 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε όσους το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ – ΟΓΑ –ΕΕΤΑΑ οι συντάξεις θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Απριλίου και για τους συνταξιούχους ΝΑΤ – Δημοσίου, ΔΕΗ – ΕΤΑΠ ΜΜΕ την Τετάρτη 29 Απριλίου.

Η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει επιπλέον στο σχεδιασμό μέτρων για την περαιτέρω διευκόλυνση των συνταξιούχων πελατών της, εστιάζοντας σε 3 άξονες:

· Την οργάνωση τυχόν αναμονής έξω από τα καταστήματα

· Τη βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης και ροής εισόδου στο κατάστημα

· Την έγκαιρη ενημέρωση με στόχο την αποφυγή της επίσκεψης σε κατάστημα συνολικά

Για τη διευκόλυνση των πελατών της εκεί που παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση και προσέλευση συνταξιούχων, άνθρωποι της τράπεζας θα βρίσκονται έξω από τα καταστήματα και θα διαχειρίζονται την αναμονή με τέτοιο τρόπο που θα διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα, θα διανέμουν αριθμούς προτεραιότητας έξω από το κατάστημα, ενώ σε οθόνες τοποθετημένες, στην πρόσοψη θα αναγράφεται ο αριθμός προτεραιότητας για τη σειρά εξυπηρέτησης και εισόδου. Έτσι οι πελάτες θα μπορούν να απομακρύνονται και να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις χωρίς να ανησυχούν για το χρόνο εξυπηρέτησης τους.

Για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων εντός των καταστημάτων της, η Εθνική Τράπεζα έχει ενεργοποιήσει επιπλέον ταμεία για τις συγκεκριμένες ημέρες που προβλέπεται αυξημένη ροή πελατών.

Σε όλα τα καταστήματα υπάρχουν επίσης Στελέχη Υποδοχής που διευκολύνουν τη διενέργεια συναλλαγών στα εναλλακτικά κανάλια, εκπαιδεύουν σχετικά τους συνταξιούχους ή προχωρούν στην άμεση έκδοση και χορήγηση χρεωστικής κάρτας αν δεν υπάρχει ήδη.

Συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για περιορισμό των μετακινήσεων , η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εφαρμόσει μία σειρά πρόσθετων μέτρων για την ενημέρωση των συνταξιούχων με απλό και άμεσο τρόπο χωρίς να απαιτείται η μετάβαση τους σε κατάστημα. Συγκεκριμένα:

Η Τράπεζα έχει επικοινωνήσει με τους συνταξιούχους πριν από την καταβολή των συντάξεων μέσω ενημερωτικών SMS, σχετικά με την ημερομηνία και το ποσό πίστωσης της σύνταξής τους από τους συνταξιοδοτικούς φορείς. Το μήνυμα υπενθυμίζει ακόμη ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ATM για αναλήψεις και πληρωμές, με ασφάλεια και ταχύτητα, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα.

Ακόμη, έχει προχωρήσει στην έκδοση και αποστολή χρεωστικής κάρτας σε 20.000 συνταξιούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να την αποκτήσουν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους η τράπεζα. Έχει επίσης ενεργοποιήσει περισσότερες από 50.000 ανενεργές κάρτες πελάτων της, μετά από αίτημα τους

Τέλος, η Εθνική έχει δημιουργήσει και προβάλλει στο site της τράπεζας, στο ΥouΤube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά εκπαιδευτικά videos, τα οποία δείχνουν βήμα προς βήμα πως μπορούν οι πελάτες της να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, όπως πληρωμές οφειλών και λογαριασμών τρίτων, μεταφορές χρημάτων, ενημέρωση υπολοίπου λογαριασμού, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν τραπεζικό κατάστημα.

Η ανταπόκριση των πελατών είναι ήδη πολύ θετική. Τον Μάρτιο, μόλις το 6% των συνταξιοδοτούμενων επισκέφτηκε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας κατά τις ημέρες αιχμής ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται στη χρήση χρεωστικών καρτών και internet και mobile banking από όλες τις ομάδες πελατών.