Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είναι… ένα. Εχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη. Εχουν κοινή επιρροή. Εχουν κοινό ταμείο. Αποδείχθηκαν για ακόμη μία φορά ένοχη πολυϊδιοκτησίας. Με την επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να επιβεβαιώνει και τυπικά ότι οι δύο σύλλογοι ελέγχονται από έναν κοινό ιδιοκτήση (Οικογένεια Σαββίδη), μέσω παρένθετων προσώπων (Καλπαζίδης).

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, λοιπόν, έβαλε τέλος στο αφήγημα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και διατήρησε τις πρωτόδικες ποινές των δύο ΠΑΕ. Με τον ΠΑΟΚ να χάνει 7 βαθμούς και την Ξάνθη 12, καθώς πέραν της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας, τιμωρήθηκε με αφαίρεση επιπλέον πέντε βαθμών για τη μη δήλωση της αλλαγής της μετοχικής της σύνθεσης.

Στο σκεπτικό των 42 σελίδων που εξέδωσε η Επιτροπή Εφέσεων, προκύπτει ξεκάθαρα, πλέον, ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είναι ένοχοι για το βαρύτατο αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας. Ενα αδίκημα που θα τους είχε ρίξει κατηγορία, εάν η Κυβέρνηση δεν είχε περάσει τροπολογία, με την οποία να σώζει τις δύο ΠΑΕ! Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, διότι κάποια από τις δύο θα πρέπει να… αλλάξει κατηγορία. Οι Νόμοι, βλέπετε, όσο κι αν κάποιοι δεν επιθυμούν να τους τηρούν, υπάρχουν και δεν μπορούν να «μαγειρεύονται» διαρκώς.

Στην προτελευταία σελίδα του σκεπτικού της Επιτροπής Εφέσεων, σημειώνεται με σαφήνεια ότι η απόφαση της ΕΕΑ ήταν εξ αρχής δεσμευτική, καθώς ήταν και παραμένει η μοναδική αρχή που μπορεί να εξετάσει σχετικες παραβάσεις και έχει πρόσβαση σε στοιχεία που δεν μπορεί κανείς δικαστής. Επιπλέον η Εφέσεων, Δέχεται ως ορθή την παρέμβαση του Ολυμπιακού, δικαιώνοντας τους Ερυθρόλευκους για τη μάχη που έδωσαν, ώστε να αποδειχθεί η παρανομία.

Με βάση το σκεπτικό της Εφέσεων της ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη διατηρούν το δικαίωμα να προσβάλουν την απόφαση στο ανώτατο διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάνης, το περίφημο «CAS». Και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν οι δύο ΠΑΕ θα προσφύγουν, απλά και μόνο για τα μάτια του κόσμου ή επειδή… βολεύτηκαν από τη μικρή ποινή που τους επιβλήθηκε, θα την κρατήσουν και θα πάνε παρακάτω.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΦΕΣΕΩΝ

Η Επιτροπή Εφέσεων, κατά την τελευταία της συνεδρίαση, έλαβε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες αποφάσεις

Απόφαση 20/2020: Συνεκδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8660/9.3.2020 έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8674/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8707/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8648/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.», την υπ’ αριθμ. 9012/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και την υπ’ αριθμ. πρωτ. 9013/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα τις ως άνω παρεμβάσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει, κατά πλειοψηφία, ως κατ΄ ουσίαν αβάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ» και της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμες τις ως άνω εφέσεις της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και της «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 95/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απερρίφθησαν οι κύριες παρεμβάσεις που άσκησαν πρωτοδίκως οι «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.». Κρατεί και δικάζει επί των ως άνω παρεμβάσεων. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμες τις ως άνω κύριες παρεμβάσεις των «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και «ΠΑΕ Α.Ε.Λ.

Απόφαση 21/2020: Συνεδικάζει την με αριθ. πρωτ. 8661/9.3.2020 Έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ», την με αριθμ. πρωτ. 8705/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», την υπ’ αριθμ. πρωτ. 8714/9-3-2020 έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ» και την υπ’ αριθμ. 9011/11.3.2020 παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Απορρίπτει ομόφωνα την ως άνω παρέμβαση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα τύποις τις ως άνω εφέσεις. Απορρίπτει κατά πλειοψηφία ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ» και ομόφωνα ως κατ΄ουσίαν αβάσιμη την έφεση της «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ». Δέχεται ομόφωνα ως κατ΄ ουσίαν βάσιμη την ως άνω έφεση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Εξαφανίζει εν μέρει την υπ’ αριθμ. 93/5.3.2020 οριστική απόφαση του Πρωτοβαθμίου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου SUPER LEAGUE 1 ΕΛΛΑΔΑ καθ΄ο μέρος απορρίφθηκε η κύρια παρέμβαση που άσκησε πρωτοδίκως η «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ». Κρατεί και δικάζει επί της ως άνω παρεμβάσεως. Δέχεται κατά πλειοψηφία ως εν μέρει κατ΄ουσίαν βάσιμη την ως άνω κύρια παρέμβαση της «ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ»