Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου η χώρα, καθώς έντονες βροχοπτώσεις αλλά και χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, απόψε το βράδυ, μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο πλήττει την περιοχή.

Πλημμύρες και προβλήματα σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Νωρίτερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί η Σκιάθος.

Μετά τη Σκιάθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια

Τρομερές πλημμύρες πλήττουν τον οικισμό Μουρτερης στην Οκτωνιά Ευβοίας, ενώ στην περιοχή επιχειρεί η εθελοντική ομάδα της Οκτωνιάς με 3 οχήματα και 1 τρακτέρ που διαθέτει απεγκλωβίζοντας τον κόσμο από τα σπίτια.

Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 2 ηλικιωμένοι ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κι άλλους κατοίκους που ήρθαν αντιμέτωποι με την θεομηνία.

Πλημμύρες στη Σκιάθο – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Πλημμυρικά φαινόμενα και αρκετές ζημιές προκάλεσε στην Σκιάθο η κακοκαιρία που πλήττει τη Μαγνησία και τις Σποράδες τα τελευταία 24ωρα.

Στη Σκιάθο, από τη συνεχή βροχόπτωση και την έντονη καταιγίδα κατά την διάρκεια της νύχτας, πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα και σπίτια κυρίως σε περιοχές της Χώρας.

Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Σκιάθος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα της Σκιάθου, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή. Ανάλογες εικόνες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή Ξάνεμος, βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Η καταιγίδα που «σάρωσε» τη Σκιάθο ξεκίνησε χθες στις 9:30 και σταμάτησε περίπου στις 3:30. Όλη τη νύχτα δυνάμεις του Δήμου Σκιάθου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας έδιναν μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μη χαθούν ζωές. Η ΕΜΥ κατέγραψε μέσα σε 8 ώρες ύψος βρόχινου νερού 92mm.

Μηχανήματα της ΠΕ Μαγνησίας και του δήμου προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να ανοίξουν τους δρόμους από τις πέτρες και τους τόνους λάσπης.

Ανάλογες ζημιές από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στο Νότιο Πήλιο, ακριβώς απέναντι από τη Σκιάθο, κυρίως στις περιοχές Πλατανιάς, Μηλίνα, Λαύκος και Προμύρι.Τελος, κατολισθήσεις έχουν γίνει στο Ανατολικό Πήλιο, κυρίως στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου είχαν σημειωθεί ίδια φαινόμενα και πριν από λίγες ημέρες.

Χιονοπτώσεις στην Ευρυτανία

Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους κυρίως στον ορεινό όγκο της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και στην Ευρυτανία. Τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές ήταν σημαντικά καθώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεπε να συνεχίσουν τα μηχανήματα στη διάνοιξη των δρόμων.

«Ελπίζουμε μέχρι το μεσημέρι να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις και να φτάσουμε κοντά σε όλους τους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα κ. Θανάσης Καρακάτζας.

Παράλληλα οι έντονες βροχοπτώσεις στην υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην Φθιώτιδα όσο και στη Βοιωτία.

Τα ρέματα φούσκωσαν και ο ποταμός Σπερχειός την Φθιώτιδα έδειξε για μια ακόμη φορά τα δόντια του. Το χτυποκάρδι για πιθανή υπερχείλιση σε διάφορα κρίσιμα σημεία ήταν ιδιαίτερα μεγάλο. Από τις 4 τα ξημερώματα όμως σταμάτησε η βροχόπτωση με συνέπεια η στάθμη των νερών να πέφτει συνέχεια και η απειλή μα απομακρυνθεί.

«Είναι θετικό ότι χιονίζει στα ορεινά με συνέπεια να μην έχουμε όγκο νερού που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Στερεάς κ. Θανάσης Καρακάτζας.

Στη Βοιωτία χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν πλημμύρες ιδιαίτερα στο Δήμο Αλιάρτου. Μηχανήματα της Περιφέρειας από πολύ νωρίς είχαν ξεκινήσει παρεμβάσεις σε διάφορα επικίνδυνα σημεία μέσα στην Κωπαΐδα για να διευκολύνουν την έξοδο στα νερά. Παράλληλα παρεμβάσεις με μηχανήματα χρειάστηκαν και στο δρόμο Θηβών Λιβαδείας καθώς τα πλημμυρικά φαινόμενα απειλούσαν ακόμη και την συνέχιση της συγκοινωνίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας για να σταματήσει η κίνηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με το που έπεσε χιόνι.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων σε εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις προσβάσεις απαγορεύοντας την κυκλοφορία προς το χιονοδρομικό

Θεομηνία στην Χαλκιδική

Σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία, η οποία έπληξε την Κεντρική Μακεδονία, κι από χθες το βράδυ το «δεύτερο πόδι» της νότιας Χαλκιδικής.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Κάτοικοι δεν κινδύνεψαν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης όπου υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες. Πέντε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, βενζινάδικου κι ενός κτιρίου με ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστική για την άντληση των νερών».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό το πρωί η ένταση της βροχής μειώθηκε και τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν. Η μείωση της βροχής έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο (Πλατανιτσίου- Τορώνης και Σάρτης- Συκιάς) και στο ύψος του κάμπινγκ «Λακάρα» όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Διακοπή κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τρικάλων

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα στη Δυτική Θεσσαλία, είχαν ως αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως είναι ο Πηνειός και ο Πάμισος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, «προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν υπερχειλίσει οι ποταμοί Πηνειός και Πάμισος, έχουμε προβεί στη διακοπή της κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα και Κλοκοτός – Κόδρα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Αυτή την ώρα, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων καθαρίζουν τα αρδευτικά κανάλια για να απελευθερώσουν τις ποσότητες νερού που έχουν συσσωρευτεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη οι παρεμβάσεις γίνονται και για να μην κινδυνεύσουν ποιμνιοστάσια.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα συνεχίζεται η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπάρχουν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία όπου έχουμε έντονη βροχόπτωση. Τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά, συνδράμουν 18 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων.

Χιονόπτωση σφοδρή χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου Τρικάλων χιόνι μέρες Κορονοϊός Κυριακή 5-4-2020

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων προχώρησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «από ώρα 13:40, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης».