Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα η απομάκρυνση των 261 από τους 380 συνολικά επιβαίνοντες στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό, προκειμένου να δοθεί τέλος στο θρίλερ που είναι σε εξέλιξη από τις 9 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το απόγευμα θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία 180 άτομα και τα υπόλοιπα θα μεταφερθούν αύριο.

Η απομάκρυνση θα γίνει με μισθωμένα λεωφορεία από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία εντός Αττικής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του επαναπατρισμού τους.

Στα ξενοδοχεία θα παραμείνουν προληπτικά σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο και στη συνέχεια θα γίνει ο επαναπατρισμός τους.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, (ΕΟΔΥ, Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Λιμενικό, κ.λπ.), προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την έναρξη της μεταφοράς των επιβαινόντων στο πλοίο που βρέθηκαν αρνητικοί στον φονικό ιό.

Από την άλλη πλευρά όσοι επιβάτες ήταν θετικοί στον κοροναϊό, θα παραμείνουν σε υγειονομική απομόνωση εντός του πλοίου για διάστημα 14 ημερών.

Η αντιμετώπιση των 119 επιβατών στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό, λαμβάνει υπόψη της τους κανονισμούς που προβλέπονται σε ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, διαβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος συμμετέχει και στη 12μελή ομάδα που συνέταξε τις οδηγίες αυτές.

Το πλοίο θα μετατραπεί σε νοσοκομείο

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι για το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων σε πλοία, σημειώνοντας πως η διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει την αποχώρηση των ανθρώπων που είναι υγιείς, και όχι αντίστροφα, καθώς οι θετικοί στον ιό στο εν λόγω πλοίο ήταν πάρα πολλοί.

Στόχος αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι να προστατευτεί η ομάδα των ανθρώπων που δεν νοσούν και να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή, καθώς όσοι είναι θετικοί στον ιό είναι πάρα πολλοί. Διαφορετικά θα κάναμε το αντίθετο. Οσοι βρίσκονται στο πλοίο και είναι καλά στην υγεία τους, θα βρίσκονται σε απομόνωση, θα τους παρέχεται ιατρική περίθαλψη και αν χρειαστεί θα πάρουν κάποια θεραπεία. Θα λειτουργούμε δηλαδή περίπου σαν να είναι σε νοσοκομείο».

Δειγματοληψίες

Παράλληλα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη δειγματοληψία των επιφανειών από το συγκεκριμένο πλοίο, ανέφερε ότι πάρθηκαν δείγματα και από διάφορες επιφάνειες του πλοίου για να εντοπιστεί αν υπάρχει επιμόλυνση, μιας και ο κοροναϊός φαίνεται πως επιβιώνει για κάποιες ημέρες πάνω στις επιφάνειες.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι εφόσον κάποιος από τους επιβάτες του πλοίου αντιμετωπίσει κάποια σοβαρότερα προβλήματα υγείας, θα γίνει άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο προς το νοσοκομείο, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο απολύμανσης των χώρων του πλοίου, τόνισε ότι μόλις τελειώσουν όλα και αποχωρήσουν οι επιβάτες, θα γίνει ολοκληρωτική απολύμανση του πλοίου, όπως προβλέπεται σε ειδικό πρωτόκολλο.

«Εχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο για αυτήν την απολύμανση, καθώς αντίστοιχο πρωτόκολλο απολύμανσης είχε εφαρμοστεί σε μια άλλη περίπτωση και αφορούσε ένα πλοίο στην Ολλανδία» είπε.

Ο έλληνας ακαδημαϊκός, εξηγώντας τους βασικούς άξονες των ευρωπαϊκών οδηγιών, σημείωσε πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει, έχει ξεκινήσει από το 2006 την ενασχόλησή της με αυτούς τους κανονισμούς και συντονίζει μέχρι σήμερα ελέγχους πλοίων σε όλη την Ευρώπη.

Η Οδύσσεια του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σημειώνεται ότι το πλοίο είχε μισθωθεί στην Τουρκία και απέπλευσε από τον Πειραιά στις 7 Μαρτίου, με πλήρωμα Έλληνες ναυτικούς για το Τσεσμέ, απ’ όπου παρέλαβε περίπου 350 ναυτεργάτες και απέπλευσε δύο μέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου, με προορισμό το ισπανικό λιμάνι Καντίθ, κοντά στη Σεβίλλη.

Οι ναυτεργάτες μετέβαιναν εκεί για εργασίες ανακατασκευής κρουαζιερόπλοιου.

Οι επιβάτες, εκτός από τους Έλληνες ναυτικούς, είναι κατά κύριο λόγο Τούρκοι, Ουκρανοί και Ινδονήσιοι, καθώς και λίγοι υπήκοοι Ουζμπεκιστάν, Κούβας, Καζακστάν, Φιλιππίνων, Λευκορωσίας Βουλγαρίας και ΗΠΑ.

Λόγω της επιδημίας δεν επετράπη τελικά η αποβίβαση στην Ισπανία, επέστρεψε στην Τουρκία, όπου και εκεί δεν το δέχτηκαν και κατέληξε στον Πειραιά, στις 22 Μαρτίου, όπου και εκεί δεν του επετράπη ο κατάπλους και παρέμενε αρόδο.

Εκεί διαπιστώθηκε αρχικά το Σάββατο ότι είναι θετικός στον ιό ένας Ελβετός, ο οποίος διακομίστηκε στο «Αττικόν» νοσοκομείο, ενώ, τελικά, επετράπη χτες το απόγευμα να δέσει σε ειδικό χώρο αποκλεισμένο και έγινε τεστ σε όλους τους επιβαίνοντες, εκ των οποίων 119 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Τελικά αποφασίστηκε η απομάκρυνση όλων όσοι δεν έχουν βρεθεί αρνητικοί που θα αρχίσει σε λίγη ώρα και θα ολοκληρωθεί αύριο