Μια κινεζική εταιρεία η Ping An Insurance έχει κάνει ορισμένες εκτιμήσεις ως προς το πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην κορύφωση και άρα θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται.

  • Χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν ήδη περάσει το σημείο καμπής και απλά στην παρούσα φάση έχουν λίγα κρούσματα. Αυτά είναι κρούσματα από ταξιδιώτες.
  • Οι ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο σημείο καμπής μέχρι την 3η Απριλίου και το Ιράν – 4 Απριλίου. Οι ΗΠΑ έχουν στην παρούσα φάση τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως.
  • Οι περισσότερες χώρες θα φτάσουν στο μέγιστο σημείο εξάπλωσης στα νέα κρούσματα έως την 4η Απριλίου.
  • Η καθυστέρηση στην εφαρμογή ελέγχων μπορούν να αυξήσουν έως και δέκα φορές τα κρούσματα σε σχέση με τις χώρες που επέβαλαν περιορισμούς νωρίτερα. Οι άνθρωποι που μολύνονται από τον COVID-19 σε μια χώρα θα είναι περισσότεροι ή λιγότεροι ανάλογω με το το πόσο γρήγορα εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού και ελέγχων, όπως η καραντίνα, ο περιορισμός κυκλοφορίας μόνο για τα απαραίτητα κλπ.

Τρία μοντέλα που καθορίζουν την πορεία

1) Πολύ πρώιμα μέτρα, όπως στην Νότιο Κορέα, που μείωσε την εξάπλωση στο 0.02% του πληθυσμού, μέσω της επιβολής αυστηρών μέτρων (λόγω ότι είχαν εμπειρία με τον SARS μπόρεσε και ο πληθυσμός να μπει στην ψυχολογία της κατάστασης πιο γρήγορα).

2) Λιγότερο πρώιμα μέτρα, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο 0,1% του πληθυσμού, αλλά δεν παύουν να είχαν κάποια καθυστέρηση με αποτέλεσμα τα κρούσματα και οι νεκροί να αυξάνονται.

3) Καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από το 0,2% του πληθυσμού και το γεγονός αυτής της καθυστέρησης είχε τραγικά αποτελέσματα με πολλές χιλιάδες νεκρούς.

Θνησιμότητα

Τα ποσοστά θνησιμότητας κυμαίνονται σημαντικά μεταξύ 0,9% και 14%, ανάλογα με το επίπεδο των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου το 20% των διαγνωσμένων περιπτώσεων απαιτεί νοσηλεία, συνεπώς ο αριθμός των ΜΕΘ διαδραματίζει άμεσο ρόλο ως προς το πόσοι θα πεθάνουν.

Αυτό φαίνεται ήδη και στις χώρες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα με αποτέλεσμα να πλήττεται και το σύστημα υγείας και να μην μπορούν οι γιατροί να παρέχουν τη βοήθεια που θα μπορούσαν να παράσχουν σε όλους.

Οι επαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από 1-2%. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι περίπου 1,1% -1,4%, παρόμοια με τη Νότια Κορέα στο 1,8%.

Ωστόσο σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η Γερμανία έκανε πολλά μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού με αποτέλεσμα και ο πληθυσμός που τον έχει να προσέχει περισσότερο αλλά και το σύστημα υγείας να μην «υπερ-φορτωθεί».

Ανεπαρκείς πόροι υγειονομικής περίθαλψης θα οδηγήσουν πιθανώς σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 10%-14%.

Εάν ο αριθμός των νέων περιπτώσεων σε μια περίοδο επτά ημερών είναι πολύ μεγαλύτερος από το διπλάσιο της των διαθέσιμων ΜΕΘ, τότε τα μοντέλα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σημαντικά υψηλότερα. Τα μοντέλα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ισπανία είναι περίπου 9,7%, το Ιράν 11,7% και η Ιταλία 13,3%.

Μετάδοση

Η ταχύτητα μετάδοσης της νόσου επηρεάζεται από την πυκνότητα του πληθυσμού. Οι χώρες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα είναι πιθανό να έχουν ταχύτερη διάδοση της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν και τα μέτρα περιορισμού πρέπει να γίνονται άμεσα.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, έχουν υψηλή πυκνότητα πληθυσμού και αυτού φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων που είναι υψηλός.

Οι χώρες με μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Στην Ισπανία, το 19,4% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, στην Ιταλία 22,8% και στη Γαλλία 20%.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στις εστίες έξαρσης της πανδημίας (θάνατοι/επιβεβαιωμένες περιπτώσεις) είναι 4,47% στην Ισπανία, 8,34% στην Ιταλία και 2,89% στη Γαλλία.

Η κρίσιμη καμπή για την πανδημία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αυτή την εβδομάδα μέχρι τις αρχές Απριλίου, ενώ η πανδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου.

Η εξέλιξη της πανδημίας μπορεί να χωριστεί στα ακόλουθα στάδια: επιδημία, αρχικός έλεγχος, μετριασμός και σταθερότητα.

Επί του παρόντος, μόνο η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθερότητας, η Νότια Κορέα βρίσκεται στο στάδιο της μετριασμού και οι άλλες χώρες με σοβαρές εστίες βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής πρόληψης και ελέγχου.