Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται την Κυριακή ο επαναπατρισμός Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι βρίσκονταν στο εξωτερικό, έπειτα από το καθολικό κλείσιμο συνόρων στην Ευρώπη λόγω κοροναϊού και έχουν δηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επαναπατρισμού έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, με τις ελληνικές αρχές να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, ελέγχοντας για κοροναϊό, όλους όσους επιστρέφουν.

Μάλιστα, σε αυτούς τους ελέγχους, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το in.gr, βρέθηκαν θετικοί στον φονικό ιό πέντε Έλληνες ηλικίας 19 έως 24 ετών, οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα από την Βρετανία με πτήση τσάρτερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αναμένονται κι άλλα αποτελέσματα από επιβάτες, Ελληνες και ξένους, που βρίσκονταν στις πτήσεις τσάρτερ που έφεραν κόσμο από το Λονδίνο.

Παράλληλα, από το βράδυ του Σαββάτου έχει αποπλεύσει ναυλωμένο πλοίο από το λιμάνι της Ανκόνα με προορισμό την Πάτρα και ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα. Με το εν λόγω πλοίο επαναπατρίζονται 250 Έλληνες πολίτες από διαφορετικές πόλεις της ιταλικής επικράτειας, αρκετοί από τους οποίους με τα οχήματα τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η εν λόγω σύνθετη αυτή επιχείρηση επαναπατρισμού διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, σε συνεργασία με τον υπουργείο Ναυτιλίας και τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας. Είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο.

Την Κυριακή, στις 11:20 (τοπική ώρα) θα πραγματοποιηθεί ειδική πτήση από το Βελιγράδι προς την Αθήνα για την επιστροφή Ελλήνων πολιτών.

Επιστροφή από την Ισπανία

Σήμερα, πρόκειται να αναχωρήσουν οι πτήσεις με Ελληνες από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη με προορισμό την Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις 16:00 ώρα Ισπανίας θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα και Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα.

Επιστροφή από Γεωργία

Έκτακτη ειδική πτήση (Α3 4195) από Τιφλίδα προς Αθήνα, λόγω κορωνοϊού, θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 15:25 τοπική ώρα, η Aegean Airlines για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γεωργία και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνήσει με όλους τους επιβάτες που έχουν δηλώσει στην πρεσβεία την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν προκειμένου να τους ενημερώσει για την κράτησή τους, την έκδοση του εισιτηρίου τους και τον τρόπο διακανονισμού της πληρωμής.

Επιστροφή από την Τσεχία

Απευθείας πτήση (Α36200) έχει δρομολογήσει την Κυριακή 22 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Πράγας για την Αθήνα, η Aegean έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, με πρόταση της ελληνικής πρεσβείας στην τσεχική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, η πτήση αναχωρεί την Κυριακή στις 12.10 τοπική ώρα, με ώρα προσέλευσης στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.

Επιστροφή από την Ουκρανία

Την Κυριακή, στις 15:30, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πτήση από Κίεβο προς τη Θεσσαλονίκη για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία. Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο ενημερώνει ότι το τουριστικό γραφείο «MouzenidisTravel» θα προγραμματίσει έκτακτη πτήση στις 22/3 από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη στις 15:30 για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από Ουκρανία.